Hyppää pääsisältöön

Riikka: "Perheen isä hyvin suorasanaisesti heitti minut ulos"

Riikka sai tarpeekseen. Kuva: Yle muistot_riikka_naama

Kerro oma tarinasi, se tunne kun muutit ensimmäisen kerran ulkomaille opiskelemaan, töihin tai au pairiksi. Kirjoita, lähetä kuvia tai video osoitteeseen aupairit@yle.fi - tai kommentoi Riikan tarinan alle omat kokemuksesi.


RIIKKA:

Päätös lähteä au pairiksi syntyi todellakin hetken mielijohteesta. Olin jo vuosia aiemmin miettinyt au pairiksi lähtöä, mutta hylkäsin idean, koska minusta piti tulla poliisi ja käydä armeija.

Lukion viimeisenä keväänä päätin kuitenkin, että välivuosi on paikallaan. Aloin toukokuussa etsimään nettisivuston kautta itselleni host-perhettä.

Perhe löytyikin yllättävän nopeasti, ja tapasin vanhempieni kanssa tämän puoliksi suomalaisen perheen heidän kesämökillään heinäkuussa. Lähtö Englantiin tapahtuisi syyskuun ensimmäisellä viikolla. Into oli käsinkosketeltavissa!

Kun lähdön aika oli, ei itkulle näkynyt loppua. Hyvästit rakkaille oli elämäni vaikein hetki, jonka olen koskaan elänyt.

Itkin melkein koko lentomatkan ajan, mutta hymy viimein irtosi, kun perhe haki minut lentokentältä ja pääsin näkemään ensimmäiset vilaukset Englannista.

Elo perheen kanssa alkoi nihkeästi. En ollut varma koko hommasta ja perheen asuinpaikkakin oli jotain aivan muuta, mitä minun oli annettu ymmärtää.

Kuva: Yle muistot_riikka

Asuin käytännössä maalla, ja lähin bussipysäkki pikkukaupunkiin oli viiden kilometrin päässä kodista. (Kuulostaa tyhmältä, mutta oikeasti - olen kaupunkilaistyttö, ja tuo etäisyys oli kamalaa.)

Perhe oli kyllä mukava, ainakin aluksi. Lapset olivat hieman hankalia, mutta pärjäsin heidän kanssaan silti.

Turhautumista oli liiankin paljon. Skypetin kotiin joka sunnuntai, ja viikot tuntuivat vuosilta.

En viihtynyt pikku tuppukylässä enkä tuntenut siellä ketään. Aktiviteetit olivat vähissä, ja au pairin palkalla viikonloppureissut Lontooseen olivatkin käytännössä ainoat, mihin oli viikolla varaa. Yksinäisyys suurkaupungissakin oli viiltävää.

En olisi halunnut luovuttaa, mutta henkinen hyvinvointini oli jo kärsinyt siinä vaiheessa niin paljon, että ainoa ratkaisu oli lähteä pois.

Kuukauden päivät vietin perheessä. Kolmen viikon jälkeen olin varma, etten halua jäädä perheeseen. Lukuisat sähköpostit, skypehetket ja viestit vanhempieni kanssa vaihdettua olin aivan musertunut.

En olisi halunnut luovuttaa, mutta henkinen hyvinvointini oli jo kärsinyt siinä vaiheessa niin paljon, että ainoa ratkaisu oli lähteä pois.

En saanut lopulta itse päättää lähdöstäni, sillä perheen isä hyvin suorasanaisesti heitti minut ulos päivää aikaisemmin kun minun oli tarkoitus lähteä.

Syyt kadulleheittoon olivat lähinnä naurettavia. Olin kertonut heille kyllä, että aion lähteä koska en viihdy työssä enkä koe, että minusta on sittenkään au pairiksi. Sain vastaukseksi haukut epäkypsyydestä ja epäluotettavuudesta.

Se oli minulle viimeinen siedettävä pisara. Saman viikon perjantaina minut sitten potkaistiin pellolle.

Oma au pairiuteni ei siis mennyt ihan kuin oppikirjassa, mutta olen tuon reissun aikana kasvanut ja oppinut tuntemaan itseni.

Onneksi Englannissa asuu sukulaisiani, joiden luokse pääsin kuukaudeksi. Äiti oli tulossa seuraavan kuun lopussa moikkaamaan ja hakemaan minut kotiin, ja lentolippu kotiin oli jo ostettu.

Siksi myös jäin toiseksi kuukaudeksi Englantiin enkä lentänyt oitis kotiin. Se kuukausi oli ihana. Sain tutustua brittikulttuuriin ja nautin rauhasta ja omasta tilasta sekä briteistä täysin rinnoin.

Toki kova ikävä painoi ja hyvin monet illat itkin itseni uneen, mutta tuo kuukausi Englannissa oli ehdottomasti tuon reissun pelastus!

Oma au pairiuteni ei siis mennyt ihan kuin oppikirjassa, mutta olen tuon reissun aikana kasvanut ja oppinut tuntemaan itseni paljon aiempaa paremmin, enkä "epäonnistuneelle" au pair kokeilulle lähtemistä kadu hetkeäkään.

Vaikka tarkoituksenani oli olla syyskuusta toukokuuhun aupparina, jäi itse au pairius vain kuukauden mittaiseksi. Lähtisin uudestaan, mutta täysin brittiperheeseen sillä kertaa! Tosin sain tammikuussa opiskelupaikan, joten seuraava kerta on sitten joskus... vuosien päästä!

RIIKKA
- lue lisää Riikan blogista

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

Kommentit
 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.