Hyppää pääsisältöön

Löytynoja ja Tuomisto palauttivat Suomen paralympialaisten mitalikantaan Vancouverin laduilla

Suomi palasi talviparalympialaisten mitalikantaan Vancouverissa 2010, kun Maija Löytynoja voitti heti kisojen avauspäivänä ampumahiidon takaa-ajossa hopeaa. Kisojen toinen suomalaismitali irtosi paralympialaisten viimeisenä päivänä, jolloin Ilkka Tuomisto kiri pystyhiihdon sprintissä pronssille.

Tietolaatikko

Maija Löytynoja (myöhemmin Järvelä) hiihti Vancouverin paralympialaisissa myös pitkän ampumahiihdon (12,5 km), jossa hän sijoittui kuudenneksi. Löytynoja osallistui kisoissa myös maastohiihdon sprinttiin sekä 5 kilometrin matkalle. Sprintissä hän oli kuudes ja viidellä kilometrillä yhdeksäs.

Ilkka Tuomisto hiihti sprintin lisäksi 10 km hiihdon, jossa hän oli yhdeksäs ja 20 km hiihdon, jossa hän sijoittui yhdenneksitoista.

Suomi jäi Torinon talviparalympialaisissa 2006 ensimmäistä kertaa ilman mitalia. Seuraaviin kisoihin, Vancouveriin 2010, joukkue lähti tavoittelemaan kolmea mitalia.

Mitalitili aukesikin heti Vancouverin kisojen ensimmäisenä päivänä. Maija Löytynoja saavutti uransa ensimmäisen arvokilpailumitalin ampumahiihdon 3 km:n takaa-ajossa hiihtäen hienosti hopealle.

"Tämä on tosi raivostuttava kilpailumuoto tämä pursuit", Löytynoja kertoi mitalihaastattelussa ja viittasi ammunnan suureen rooliin lyhyen matkan kisassa. "Tämä (hopeamitali) kevensi kyllä aivan älyttömästi. Nyt on helppo lähteä jatkamaan tästä".

Kisojen toista suomalaismitalia jännitettiin viimeiseen kisapäivään asti. Maailmanmestari Ilkka Tuomisto kiri lopulta miesten pystyhiihdon 1 kilometrin sprintissä kolmanneksi. Pronssi oli niin ikään Tuomiston ensimmäinen paralympiamitali.

”Eiköhän niitä (mitaleita) vielä voi ehkä jatkossa tulla muutama lisää, toivottavasti”, Tuomisto maalaili kisan jälkeen Ylen haastattelussa.

Teksti: Ville Matilainen