Hyppää pääsisältöön

Naganon paralympialaduilta jättisaalis Suomeen

Suomalaiset hiihtäjät ja ampumahiihtäjät toivat vuoden 1998 Naganon paralympialaisista kotiin hurjan määrän mitaleita: seitsemän kultaa, viisi hopeaa ja seitsemän pronssia.

Vaikka suurin osa mitaleista tuli murtomaahiihdon puolelta, otti kisojen ensimmäisen suomalaismitalin ampumahiihtäjä Kalervo Pieksämäki liikuntavammaisten miesten sarjasta. Hän oli kisassa kolmas puhtaalla ammunnalla.

Pieksämäki kisasi myös hiihdossa ja sai yhteensä kolme mitalia. Hänen paras tulos kisoissa oli hopea liikuntavammaisten miesten vapaan kymmenen kilometrin kisasta.

Toden teolla mitalitili alkoi kasvaa ensimmäisenä hiihtopäivänä. Näkövammaisten naisten viiden kilometrin perinteisellä Suomi otti kolmoisvoiton. Kisan voitti Kaija Tuikkanen oppaanaan Hannu Aaltonen. Toiseksi hiihti Sisko Kiiski ja pronssia otti Jaana Argillander. Kiisken oppaana hiihti Tuomas Törrönen ja Argillanderin Arto Kaukonen.

"Suoraan sanottuna en sisimmässäni sitä uskonut, vaikka olin sanonut, että kultamitalia haen", kertoi iloinen paralympiavoittaja Tuikkanen.

Viiden kilometrin vapaalla Tuikkanen otti hopeaa ja Kiiski pronssia.

Kaksi mitalia tuli myös näkövammaisten naisten 15 kilometrin kisassa. Sisko Kiiski ja opas Tuomas Törrönen voittivat ja kaksoisvoiton varmisti Kaija Tuikkanen oppaanaan Hannu Aaltonen.

Mitalirohmua alkoi hymyilyttää

Naisten pystyhiihdossa ylivoimaisesti paras hiihtäjä oli Suomen Tanja Kari, joka voitti kisoista kolme kultaa. Hän voitti viiden kilometrin kisat niin vapaalla kuin perinteiselläkin ja 15 kilometrin perinteisen kisan.

"Pikku hiljaa alkaa hymyilyttää. On tosi hyvä mieli", sanoi Kari viimeisen kisansa jälkeen. Hän kertoi lopettavansa paralympiauransa, mutta kisasi kuitenkin neljän vuoden kuluttua Salt Lake Cityn kisoissa.

Kolmea kultaa kisoista metsästi myös kelkkahiihtäjä Kari Joki-Erkkilä. Kaksi kultaa tulikin, mutta kolmas kisa päättyi kaatumiseen ja suksen rikkoutumiseen.

"Kyllähän ne kultamitalit lohduttaa, muuten harmittaisi huomattavasti enemmän tämä onnettomuus", kertoi uransa lopettanut paralympiamestari.

Naganon paralympialaisissa pääsivät kehitysvammaiset ensimmäisen kerran kisaamaan virallisissa kilpasarjoissa. Suomesta oli mukana neljä urheilijaa.

"Tämä Naganon kilpailu on ollut minulla tavoitteena, enkä ole tämän jälkeen suunnitellut urheilu-urani jatkamista", kertoi ensimmäisissä paralympialaisissaan 14 vuoden urheilu-uran jälkeen kilpaillut hiihtäjä Tuomo Kukkohovi.

Teksti: Juhana Säilynoja