Hyppää pääsisältöön

Onnistuuko kuukausi ilman sokeria?

Ravitsemusasiantuntija Heli Kuusipalo THL:lta antaa vinkkejä sokerittomaan elämään pulla

Sokerin vähentämisestä puhutaan paljon. Päätin testata, mitä se käytännössä todella tarkoittaa. Lupasin olla kuukauden ilman sokeria.

Aloituksesta on kulunut nyt reilu viikko. Monta päivää on kulunut ihan hyvin, mutta eilinen oli kaamea. Vaikka päätin, että en korvaa sokerin tarvettani rasvaisilla ja suolaisilla herkuilla, ahmin sohvalla suolapähkinöitä pahaan oloon asti.

Sen jälkeen lähdin ystäväni syntymäpäiville. Juomista kieltäytyminen vielä meni - vesi maistui raikkaalta - mutta kakut, keksit ja karkit oli vaikeampi pala. Ne sivuutin varmuuden vuoksi mahdollisimman nopeasti.

En jäänyt ihmettelemään suklaamoussea enkä tuoreita lakritseja, vaan käänsin äkkiä katseeni viereisen pöydän sallittuihin herkkuihin. Kun muut aloittivat kakun, minä leikkasin itselleni suolaista piirasta. Hyvää sekin oli.

Edessäni ollut makeiskulho vaihdettiin hienoeleisesti sipseihin

Minuun suhtauduttiin ymmärtävästi, joskin hieman ihmetellen. Edessäni ollut makeiskulho vaihdettiin hienoeleisesti sipseihin. Ystävänikään ei loukkaantunut kakusta kieltäytyessäni. Mutta jos tilanne olisi ollut virallisempi ja päivänsankari vieraampi, kiusallisilta tilanteilta ei olisi voinut välttyä.

Mutta eniten pelottaa se, että eilinen oli niin vaikea. Selätin ensimmäisen mahdottomalta tuntuvan makeanhimokohtauksen vielä pahempien herkkujen avulla. Siinä ei ole järkeä, mutta en halua epäonnistua. Miten selviän jäljellä olevat kolme viikkoa?

Yle Uutiset teki nettikyselyn sokerinkäytöstä.Kommenttien perusteella moni on jo lopettanut turhan sokerin käytön tai pohtii sitä parhaillaan. Olen huomannut, että sosiaalinen paine on hyvä kirittäjä, päätöksen julkistaminen twitterissä tai facebookissa auttaa siinä pysymisessä. Vertaistukikin olisi aina valmiina.

Haluaisitko ottaa saman haasteen vastaan tai antaa käytännön vinkkejä, mitä pitää tehdä kun kohtaus iskee? Tai neuvoa, miten välttää turhaa sokeria? Tähän asti olen mennyt kohtuudella ja maalaisjärjellä jättäen pois limsat, mehut, karkit ja muut makeat herkut. Pitääkö aloittaa pilkun viilaaminen ja armoton pakkaustekstien lukeminen?

Vertaistukiryhmäni Facebookissa löytyy täältä - ei olla sokerista!

Teen jutun aiheesta 22.4. Prisma Studioon. Kommenttejasi voidaan hyödyntää myös ohjelman teossa!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede