Hyppää pääsisältöön

Kun isä lähtee vuorille

Matti Ristinen kiipeilemässä Perussa
Matti Ristinen vuorilla Perussa Matti Ristinen kiipeilemässä Perussa Kuva: Yle/Erätulilla näyttelijä

”Unelmia ja uskallusta” on minun tarinani

Kiipeilijä kaipaa vuorille. Niin myös Matti Ristinen, joka haaveili isolle vuorelle kapuamisesta. Kun suomalainen vuorikiipeilijä Samuli Mansikka kertoi keräävänsä retkikuntaa vuodelle 2013 Pakistanin Gasherbrumille, kävi Matti kuumana - mukaan olisi mahtavaa päästä. Gasherbrum 1 kohoaa yli 8000 metriin ja on maailman 11. korkein huippu. Ei aivan pieni haave siis.

Matti aloitti treenamisen kohti unelmaa vuotta ennen h-hetkeä - kiipeili, urheili, harjoitteli ensiaputaitoja. Hän harjoitteli myös kuvaamista, sillä sivutuotteena oli tarkoitus syntyä tv-ohjelma.

-Olen ammatiltani tarinankertoja ja sen sijaan, että kertoisin aina toisten kirjoittamia tarinoita, halusin kertoa myös omaa tarinaani. 20 vuoden aikana olen näytellyt kymmenissä kotimaisissa ja kansainvälisissä tv- ja elokuvatuotannoissa. Olen pyrkinyt kulkemaan avoimin silmin ja oppimaan omien alojensa huippuosaajilta, joten kuvakerronnan periaatteita on jäänyt omaankin hihaan, kertoo näyttelijä Matti Ristinen.

- Olen vuosien varrella kuvannut ja taltioinut vuoriprojektejani ja nyt kun Pakistanin reissua suunniteltiin koin olevani valmis kertomaan sen tarinan. Pakistan nähdään meillä länsimaissa usein hyvin kielteisessä valossa. Minun tavoitteenani oli esitellä maan uskomaton kauneus, tavallisten ihmisten avoimuus ja vieraanvaraisuus, Matti visioi. Ohjelman punainen lanka oli luonnollisesti vuorikiipeilyssä. Halusin kuvata lajiin sitoutumista sekä siihen liittyviä riemuja ja pettymyksiä.

Myös matkat Ranskan ja Italian Alpeille olivat harjoittelua tulevaan.


Vuoria ja vaaroja

Aivan alusta asti oli tiedossa, että Pakistaniin lähtö ei sen aran poliittisen tilanteen vuoksi ollut itsestään selvää ja moni asia voisi mennä pieleen.

- Kun kevään 2013 presidentinvaalit sujuivat siellä ongelmitta olin varma, että pääsisimme lähtemään. Päivää ennen lähtöämme tapahtui talibanien aseellinen väliintulo, jossa sai surmansa yhdeksän vuorikiipeilijää ja yksi paikallinen opas.

Matka oli peruttava.

- Vaimoni Sari näki sen tyhjäkäynnin tilan, jonka reissun peruuntuminen minussa aiheutti. Samuli oli aiemmin väläytellyt myös mahdollisuutta lähteä Peruun, mikäli Pakistan ei onnistuisi. Vaimo rohkaisi minua matkaan ja päätös Peruun lähtemisestä oli loppujen lopuksi helppo.
Tuntui hyvältä päästä vuorille, vaikkakin toiselle puolelle maapalloa kuin mikä oli alkuperäinen suunnitelma, huokaa Matti.

Kun kohde vaihtui Peruun Matti kuvitteli sen olevan ns. läpihuutojuttu - nastoja maisemia, helppoa kiipeämistä ja makean näköistä huiputuskuvaa.Toisin kuitenkin kävi, ainakin huiputusten suhteen.
- Vuorilla ihminen on täysin alisteinen säälle. Jos vuori ei halua, että sille päästään, sille ei myöskään silloin päästä. Tämän sain karvaasti kokea myös Perussa, Matti kertoo.

Maisema Perussa
Maisema Perussa Maisema Perussa Kuva: Yle/Erätulilla teltta

Ylös kovassa seurassa

Ensimmäiset kolme viikkoa Matti kiipesi Huascaranilla seitsenhenkisen kansainvälisen retkikunnan jäsenenä. Kiipeilijät olivat Etelä-Afrikasta, Yhdysvalloista, Englannista, Suomesta, Nepalista ja Sveitsistä. Ikähaarukka oli 27 – 65 vuotta ja elämänkokemusta oli kertynyt elämän eri osa-alueilta. Viimeisellä viikolla hän pääsi lopultakin kiipeämään Samuli Mansikan kanssa. Ensimmäisen retkikunnan johtaja Phil Cromptonin ja vuoriopas Sherpa Pasangin seurassa he suuntasivat Ishinca-laaksoon yrittämään kahdelle yli kuusitonniselle huipulle.

- En voisi kuvitella ammattitaitoisempaa ja hienompaa kiipeilyseuraa, Matti hehkuttaa. Phil on vienyt maailmassa eniten retkikuntia yli 8000 metriin ja käynyt itse kymmenen kertaa Everestillä. Jos oli jotain kysyttävää liittyen vuorikiipeilyyn, niin oli helppo kääntyä Philin puoleen. Sherpa Pasang, huolimatta 27 vuoden iästään, on ehtinyt käymään Everestillä viisi kertaa. Samuli on kiivennyt seitsemälle yli kahdeksantonniselle huipulle.
Ne muutamat illat, jotka seurue vietti yhdessä Huarazin kaupungissa jäivät myös unohtumattomina mieleen.

- Joka jamppa osasi arvostaa hyvää pihviä ja paikallista punaviiniä, Matti muistelee.

Ihmisiä silhuettina Perun vuoristossa
Retkikuntaa Perun vuoristossa Ihmisiä silhuettina Perun vuoristossa Kuva: Yle/Erätulilla vuorimaisema

Koska se on mahdollista

Matkat vuorille vievät aikaa ja rahaa. Se aika on pois myös perheen luota. Kahden pienen tytön isänä myös Matti on kokenut koti-ikävää.

- Tätä lajia ei pysty harrastamaan ilman perheen tukea. Vaimoni ymmärtää minua ja sitä halua, mikä minua vuorille vetää. Vuoret ja vuoriprojektit ovat minulle tavoite, jota kohti mennä. Se motivoi minua pitämään huolta itsestäni ja treenaamaan.
Vuorilla vietän aikaa maailman hienoimmissa paikoissa, todella mukavien ja inspiroivien ihmisten seurassa. Olen löytänyt tärkeän ystäväpiirin harrastuksen parista.
Kun on valmistatunut vuoden ajan johonkin isoon projektiin ja saattanut sen loppuun, on hetken aikaa tyhjä olo eikä näe koko lajissa mitään järkeä tai mielekkyyttä. Sitten taas muutaman kuukauden kuluttua huomaa haaveilevansa jostain reissusta ja vuoresta, Matti toteaa.

Unelmia ja uskallusta esitetään uusintana Erätulilla torstaina 9. huhtikuuta 2015 TV2:lla. Dokumentissa Matti Ristinen kuvaa tähän astisen elämänsä vaativinta fyysistä haastetta, joka osoittautuu myös merkittäväksi henkiseksi matkaksi.

Samuli Mansikka kiipeilemässä Perussa
Samuli Mansikka Samuli Mansikka kiipeilemässä Perussa Kuva: Yle/Erätulilla vuorikiipeilijä

In Memoriam

Samuli Mansikka, 36, huiputti kymmenennen "kasitonnisensa", yhden maailman vaarallisimmista vuorista Annapurna I:n (8091m) maaliskuussa 2015. Valitettavasti hän ja Pempa Sherpa menehtyivät noin 7000 metrissä heidän olleessaan laskeutumassa vuorelta alaspäin.

Kommentit