Hyppää pääsisältöön

Aino: "Kun ihmiset kuulevat tarinani, he eivät usko sen olevan totta"

Aino ihastui San Diegoon ja Kaliforniaan. Kuva: Yle muistot_aino


AINO:

Unelmani oli päästä vaihto-opiskelemaan Australiaan lukion aikana. En kuitenkaan lähtenyt.

Päätin, että lähden aupairiksi lukion jälkeen. En kuitenkaan lähtenyt.

Lukion jälkeen aloitin ammattikoulun pääkaupunkiseudulla, mikä tarkoitti muuttamista 250 kilometrin päähän tutuista ympäristöistä, pois äidin ja isän huolenpidosta.

Päätin että nyt on aika toteuttaa unelmani. Nyt tai ei koskaan.

Kun toinen vuosi ammattikoulua alkoi, päätin että nyt on aika toteuttaa unelmani. Nyt tai ei koskaan.

Olin oppinut asumaan omillani, selviytynyt kaukana kotoa. Australiaan en kuitenkaan lähtenyt, vaan päätin hakea järjestön kautta perhettä Yhdysvalloista. Järjestön läsnäolo toisi lisää turvallisuuden tunnetta. Tuki olisi lähellä, jos siihen minulla siihen olisi tarvetta.

Hakuprosessi meni erittäin hyvin. Tammikuussa minulla oli haastattelu, helmikuussa lähetin hakupaperit ja jo maaliskuussa sopiva perhe oli löytynyt.

Kaliforniasta, suomalais-amerikkalais-perhe, jossa hoidettavanani oli vain yksi reilun vuoden ikäinen poika. Koska kaikki meni hakuprosessin suhteen hyvin ja perhe tuntui jopa liiankin hyvältä, pelkäsin koska tulee kuraa niskaan.

Käsi sydämellä voin sanoa, että näin ei koko minun au pair -vuoteni aikana käynyt!

Heinäkuussa 2010, juuri 21 vuotta täyttäneenä pakkasin matkalaukun ja oli aika lähteä elämäni matkalle.

New Yorkissa järjestetyssä Au pair -koulussa muutamat kyyneleet tirauttelin illalla nukkumaan mennessä, mietin mihin olen itseni tunkenut.

Lukion päättötodistuksessa englannin numerona komeili 5, ja ylioppilaskirjoituksissa kirjoitin englannin vapaaehtoisena, arvosanalla A. Kielitaitoni oli siis todella ala-arvoista.

En kuitenkaan sen antanut masentaa, vaan joka päivä yritin enemmän ja enemmän puhua. Nyt englanti sujuu jo ongelmitta. Enää ei mene sormi suuhun, jos joku tulee kadulla kysymään apua englanniksi.

Ensin suunnitelmissa oli viettää Kaliforniassa vain yksi vuosi. Näin ei kuitenkaan käynyt. Aikani siellä oli kuin unelmaa.

Perhe oli mitä mahtavin, host-lapsi vielä mahtavampi, ja heti ensimmäisen Kaliforniassa vietetyn viikonlopun jälkeen, minulta löytyi iso kasa uusia kavereita. Olinhan vielä nuori, niin miksi en olisi jatkanut siellä pidempään. Päätin jatkaa vuottani vielä kuudella kuukaudella. Kotiinpaluu tapahtui helmikuussa 2012.

Löysin Kaliforniasta ja San Diegosta lukuisia uusia kavereita, joihin nykypäivänä teknologian kehittyessä on helppo pitää yhteyttä, vaikka kaikki asuvat ympäri maailmaa.

Vaikka asumme ympäri Eurooppaa, tuntuu kuin emme olisi koskaan olleetkaan erossa. Näitä ihmisiä ei voi korvata mikään!

Viiden henkilön kanssa meistä kehittyi tiivis ystäväpiiri. Yhdessä vietimme koti-iltoja, ”playdateja” lasten kanssa, matkustimme ympäri Kaliforniaa. Jaoimme niin ilot kuin surutkin yhdessä.

Olimme toistemme tukena, jos koti-ikävä iski. Toisilla oli todella haasteellista hostperheen kanssa, mutta muilta saatu tuki auttoi jaksamaan päivästä toiseen.

Reilun kahden vuoden jälkeenkin pidämme ystäviemme kanssa päivittäin yhteyttä. Älypuhelimesta löytyy sovellus, johon olemme tehneet ryhmäkeskustelun, minne lähetämme kuvia tai muuten kerromme päivänkulusta.

Vaikka asumme ympäri Eurooppaa, tuntuu kuin emme olisi koskaan olleetkaan erossa. Näitä ihmisiä ei voi korvata mikään! He ovat olleet mukana minun suurta unelmaani, heitä ilman au pair -vuoteni olisi varmasti ollut aivan erilainen. Heihin liittyy paljon muistoja.

Meidän välistä rakkautta ei kuitenkaan muutama vuosi voi kadottaa.

Minulla oli erittäin hyvät ja läheiset välit perheen kanssa. Iltaisin ei ollut aina tarve päästä pois kotoa, vaikka siellä työskentelin päivittäin.

Usein vietin aikaa heidän kanssaan päivällistä nauttien, elokuvia katsellen tai ihan vain maailmankulusta jutellen. Tunsin olevani osa perhettä, en tuntenut olevan heille töissä, lastenvahtina, vaan olin isosisko.

Hyvistä väleistä kertoo varmasti myös se, että nyt kaksi vuotta lähtöni jälkeen, vierailin heidän luonaan kahden viikon ajan.

Lentokentällä host-äidin silmät kostuivat kyynelistä kun halasimme. Tunsin itseni hyvin tervetulleeksi. Mikään muu ei ollut muuttunut, ainoastaan host-lapsi. Lähtöni aikaan hän oli kaksi ja puoli vuotias pieni vipeltäjä, nyt hän oli lähes viisivuotias iso poika. Meidän välistä rakkautta ei kuitenkaan muutama vuosi voi kadottaa.

Kysymys kuului siis, miten rohkeus tehdä iso ratkaisu unelman eteen muutti elämäni. Nyt minulla on toinen koti toisella puolen maailmaa, iso kasa muistoja sekä ystäviä, joita kukaan ei voi korvata.

Minulta löytyy myös rutkasti enemmän itseluottamusta sekä kielitaitoni on toista luokkaa kuin ennen. Kun ihmiset kuulevat tarinani, he eivät usko sen edes voivan olla totta. Näin kuitenkin on.

Haluan, että jokainen teistä toteuttaa unelmansa. Muista, vain sinä itse voit sen toteuttaa!

Aino, 24 v.

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

Kommentit
 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.