Hyppää pääsisältöön

Kekkoset Ahvenanmaan suvessa

Filmisepon lyhytdokumentti tarjoaa ilmakuvaa Turun edustalta, merimaisemia ja kahvittelua autolautta Åland II:n kannelta sekä kesäistä Ahvenanmaata vesihiihtonäytöksellä höystettynä. Filmissä seurataan Urho ja Sylvi Kekkosen vierailua Ahvenanmaalla heinäkuussa 1956. Filmi on mykkä.

Dokumentti alkaa pienellä vedätyksellä: Turun kaupunkikuvauksesta siirrytään lentokentälle, jossa noustaan potkurikoneen kyytiin.

Korkeuksista palataan kuitenkin pian takaisin maan kamaralle. Satamaan, jossa kuvausryhmän auto pyristelee päästäkseen auto- ja matkustajalautta Åland II:n kyytiin. Pienestä koostaan huolimatta lautalla on huolehdittu matkustajien mukavuudesta. Päiväkahvit nautitaan valkoisilla pöytäliinoilla katetuissa pöydissä.

Lautalla matkaavat myös presidenttipari Urho ja Sylvi Kekkonen.

Määränpäässä katsastetaan paikallisia kesätapahtumia. Löytyy muun muassa käsityönäyttelyä ja tanhuesitystä. Rannalla ihaillaan taidokasta vesihiihtoa, jossa uskaliaat temppuilijat nousevat toistensa harteille.

Vesillä bongataan haaksirikkoutunut alus, kreikkalainen rahtilaiva ja upeita purjelaivoja. Lopuksi Kekkoset vierailevat vielä Kastelholman linnan raunioilla.

Urho Kekkonen oli vasta toinen Ahvenanmaan maakunnassa vierailleista Suomen presidenteistä. Ensimmäisen maakuntavierailun teki P. E. Svinhufvud 1930-luvulla.

Lähteet: Wikipedia & Elonet
Teksti: Ville Matilainen

Kommentit