Hyppää pääsisältöön

Piraattipaidat imartelevat sarjakuvataiteilija Hugleikur Dagssonia: Slovakiassa painetaan niitä parhaillaan

Muun muassa Saako tälle edes nauraa? -sarjakuvan tekijänä tunnettu tuttu Hugleikur Dagsson sanoo, että paitapiratismi on imartelevaa, eikä haittaa yhtään.

YleX Aamussa vieraillut islantilainen sarjakuvataiteilija ja stand up -koomikko Hugleikur Dagsson tunnetaan toteavasta ja suorasta tyylistään. Taiteilija sanoo, että tunnetuin hänen piirtämistään sarjakuvista pohjautuu punkyhtye Sex Pistolisin biisiin Anarchy in the UK. Siinä tiivistyy paljon hyvin oleellista Dagssonin pelkistetyistä oivalluksista.

Anarchy in the UK -kuvassa leikitellään teehetken ja alkuperäisen anarkistisen punkbiisin kustannuksella.

- Sitä kuvaa on jaettu ympäriinsä pitkin maailmaa. Anarchy in the UK:tä painetaan varmasti piraattipaitoihin Slovakiassa tälläkin hetkellä, Dagsson tokaisee YleX:lle.

Islantilaistaiteilijaa ei tunnu kummemmin haittaavan se, että joku välttää lisenssimaksut tekemällä luvatta hänen kuvansa pohjalta paitoja. Dagsson sanoo, että kaikki maailmalla liikkuvat t-paidat eivät ole laittomia, koska jotkut kauppiaat ovat ostaneet lisenssin.

- Oli kyseessä sitten piraattipaita tai laillisesti tehty paita, niin olen imarreltu. Kunhan saan itse vähän huomiota samalla, hän sanoo huolettomasti.

Häpeilemättömän ronskejakin sarjakuvia raapustanut Dagsson ei ole ehkä yllättäen koskaan aiheuttanut kiistelyä taiteellaan.

- Minulla ei ole kiistanalaisia kuvia. Mitä teenkin, ihmiset tuntuvat olevan vain tyytyväisiä.

Rivojen kuvien lisäksi Dagsson hauskuuttaa myös stand up -koomikkona. Islantilaismies vieraileekin Suomessa paraikaa Icelandic Comedy Invasion -kiertueen myötä. Dagssonin voi nähdä 12.-16. maaliskuuta Turussa, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä.

Lue myös: Näin YleX:n Ile ja Matti ovat muuttuneet pilapiirtäjän mielestä – katso roisi kuva

Kuuntele koko haastattelu alta.

Lähteet: YleX Aamu