Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Touretten oireyhtymä - 16.03.2014

Touretten oireyhtymä vaikeuttaa Sari Tanskasen teini-ikäisen tyttären elämää päivittäin. Sari päätti rauhoittaa tilannetta sillä, että ryhtyi tyttärelleen kotiopettajaksi ja omaishoitajaksi. Niko Romo salasi nuorena kaikin mahdollisin keinoin omat tic-oireensa, kunnes päätti aikuisiällä tulla ulos kaapista sairautensa kanssa. Nykyään Niko toimii Suomen Tourette- ja OCD –yhdistyksessä vertaisneuvojana ja kokemuskouluttajana.

Niko Romo, 32, sai diagnoosin Touretten syndroomastaan kymmenvuotiaana poikana ja se hämmensi häntä monin tavoin. Niko ei halunnut kertoa kenellekään sairaudestaan ja yritti myös kaikin tavoin pitää piilossa nykimiset, rykimiset ja rivot sanat, joita tuli tahtomatta. Koulupäivä vaati suunnatonta sinnittelyä ja kotiin päästyään Nikolta saattoi tulla pelkkää huutoa ja kirkumista minuuttien ajan.

Oireiden peittely onnistui Nikolta vielä peruskoulussa ja hän läpäisi sen kohtalaisin arvosanoin. Opiskelut rakennusalalla, uudella paikkakunnalla ja outojen ihmisten keskuudessa voimistivat Nikon tic-oireet niin, että ne huomattiin ja häntä alettiin kiusata. Vuosien salailu ja peittely vei voimia ja ahdisti. Viimein lähihoitajaksi opiskellessaan Niko päätti kertoa sairaudestaan ja elämä helpottui monella tavalla. Nikolle on myös löytynyt useampien kokeilujen jälkeen toimiva, oireita lievittävä lääkitys.

Sari Tanskasen 13-vuotialla tyttärellä oli ensin epilepsia, jonka oireet poistuivat 11-vuotiaana. Nykimisiä alkoi tulla samoihin aikoihin ja Sari luulikin niitä aluksi epilepsiasta johtuviksi. Tyttären nykimiset, kiroilut ja rivojen sanojen toistot lisääntyivät ja johtivat lopulta koulussa siihen, että häntä pidettiin kiusaajana, vaikka hän itsekin joutui kiusatuksi.

Sarin tytär on ollut kotiopetuksessa 2013 vuoden alusta lähtien. Tic-oireita tulee kotioloissa paljon ja perhe on lujilla. Harrastuksissa tytär pystyy keskittymään parin tunnin verran ja se aika sujuu ilman oireita.

Niko suosittelee tic-oireista kärsiville nuorille avoimuutta. Hän pyytää nuoria pohtimaan, mikä olisi pahinta, mitä voisi seurata siitä, että kertoo Touretten oireyhtymästään. Sarin perhe on ollut avoin tyttärensä sairaudesta. He toivoisivat myös, että koulumaailmassa jaettaisiin enemmän tietoa Tourettesta sekä opettajille että oppilaille.

Aamusydämellä sunnuntaisin klo 9.05, uusinta tiistaisin klo 5.45.

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys