Hyppää pääsisältöön

Ilmastopolitiikan uusi linja: päästöt nousuun

MOT: Hiilenmustat ympäristötuet
MOT: Hiilenmustat ympäristötuet Kuva: Yle, Mot ilmastopolitiikka

Poliitikkojen hyvää tarkoittavat ohjauskeinot ovat kääntyneet itseään vastaan ja lisäävät kivihiilen käyttöä.

EU:n ilmastopolitiikasta ja Suomen omasta energiapolitiikasta on tullut sekalaisten tavoitteiden, verojen ja tukien tilkkutäkki. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) myöntää MOT-ohjelmassa, että järjestelmistä on tullut sekamelska, joka ei ole kenenkään hallinnassa.

MOT näyttää, miten erilaiset energian tuotantoon ja kuluttamisen annettavat tuet ja veropoikkeukset ovat osaltaan johtaneet siihen, että saastuttavan hiilen kulutus on noussut viime vuonna 35 prosenttia. Kun päästökauppa ei nosta hiilen hintaa, päätyvät muutkin tukimuodot yksi toisensa jälkeen lisäämään hiilen käytön kannattavuutta.

Poliitikot eivät ole itsekään selvillä toimiensa vaikutuksista. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) myöntää, ettei kotimaisen turpeen käytön rajoittamisen ollut tarkoitus lisätä kivihiilen tuontia Venäjältä.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki
Martti Hetemäki Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki Kuva: Yle, Mot martti hetemäki

Teollisuusmaiden järjestö OECD puolestaan kannustaa Suomea ja muita teollistuneita maita hankkiutumaan eroon fossiilisia polttoaineita tukevista verotukiaisista, joihin käytetään monikertainen määrä verorahaa verrattuna uusiutuvien energiamuotojen tukemiseen. Fossiilisten polttoaineiden epäsuorien tukien leikkaamista esittää nyt myös Suomen valtiovarainministeriö, vaikka hallitus on koko hallituskauden kilpailukyvyn nimissä kasvattanut näitä tukia.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki sanoo MOT-ohjelman haastattelussa Euroopan uusiutuvien energioiden kasvavia kansallisia tukia hyväntahtoiseksi hölmöilyksi, joiden ei-toivotuilla sivuvaikutuksilla on niilläkin itse asiassa ollut päästöjä kasvattava vaikutus.

MOT: Hiilenmustat ympäristötuet
Ma 17.3. klo 20, TV1

Kommentit