Hyppää pääsisältöön

Kuudes satsi suomirockia: Michael Monroe vs. Seppo Vesterinen, Tokela, Twist Twist ja Epe Helenius

Elävän arkiston suomirockin sensuroimaton historia -sarjan kuudennessa osassa otetaan jo askeleita maailmalle, samalla rockbisnes alkaa ammattimaistua. Michael Monroe ja manageri Seppo Vesterinen muistelevat Hanoi Rocksin maailman valloitusta, Melrosen Tokela omien ulkomaan koukeroittensa epäonnea. Ääneen pääsevät myös rumpalidynamo Twist Twist Erkinharju ja Tampereen moguli Epe Helenius.

Michael Monroe saapui keskellä talvea, yli 20 asteen pakkasessa haastatteluun nyt jo edesmenneen vaimonsa Jude Wilderin kanssa Salosta pariskunnan vanhalla farmari-Volvolla. Matka oli Volvon pysähdellessä kestänyt pari tuntia sovittua pidempään. Heidän kännykästään oli loppunut akku ja telefaksilla lähettämäni kartta oli niin epäselvä, että Makke ja Jude eivät löytäneet Pasilan vesitornissa sijasevaa studiotamme. Lopulta menin katsomaan ulos, ja Michael Monroe pomppi hangessa, vesitornien alapuolella MTV3:n edessä. Hänen rocktähden vaatetuksensa oli varsin kevyt kovaan pakkaseen.

Tunnelma Makken ja Juden lopulta päästyä lämpimään oli aika jäätävä, mutta hyväkäytöksisenä herrasmiehenä Michael ei jaksanut pitkään kiukutella ja itse haastattelussa hän oli jo oma sydämellinen itsensä.

Seppo Vesterisen haastattelu saa tässä julkaisussa ristivalottaa Hanoi Rocksin tarinaa. Se on alunperin tehty Kuka Mitä Häh -sarjaan Andy McCoyn haastattelun kylkeen, mutta käytin sitä myös myöhemmässä Kunnian kentät -sarjassa.

Noin vuosi haastattelun jälkeen törmäsin kaupungilla Seppoon ja istuimme oluelle. Hän kertoi lopettaneensa taukonsa rockbisneksestä ja lähteneensä uuden yhtyeen taustalle. Olin nähnyt tuon bändin, enkä uskonut sen mahdollisuuksiin. Seppo oli jyrkästi eri mieltä. Minä puistelin päätäni. Yhtye oli HIM. Siihen on syynsä, että Seppo on menestyneimpien suomalaisten rock-yhtyeiden manageri ja minä teen niistä juttuja.

Melrosen Tokela on aina ollut poikkeuksellisen hyvä haastateltava. Vilkas eleissään, nopea puheissaan, puhuu värikästä kieltä, eikä kursaile sanomisiaan. Haastattelun aikoihin Melrosen uusi tuleminen ei ollut vielä alkanut ja se tuo oman terävän kulmansa Tokelan suoraviivaiseen muisteluun.

Nopea ja värikäs puheissaan on myös Twis Twist Erkinharju, joka nousi tietoisuuteen Peer Güntin raivopäisenä ja ylinopeana rumpalina. Haastattelun aikoihin hän soitti myös ahkerasti maailmalla keikkailleessa Leningrad Cowboysissa. Se loi omat jännitteensä Peer Güntin sisälle.

Viimeisenä julkaistavana haastatteluna tässä erässä perspektiiviä muiden puheille tuo tamperelaisen rockbisneksen ykkösmoguli, Epe Helenius. Hänen 1970-luvulla perustamansa Epe's-levykauppa ja Poko Rekords -levy-yhtiö ovat tärkeimpiä virstanpylväitä suomalaisen rockin historiassa.

Kun haastattelin Epeä 1994 Kuka mitä häh -sarjaan, Epe's -kaupat olivat levinneet ketjuksi ympäri Suomea ja Poko Rekords oli suurimpia suomalaista musiikkia julkaisevia yhtiöitä. Pokon Epe myi jo vuosia sitten ja viimeinen Epe's, joka oli myös ketjun ensimmäinen liike, sulki ovensa muutama viikko sitten. Maailma on muuttunut rajusta näiden haastattelujen jälkeen.

Teksti: Axa Sorjanen

Kommentit