Salt Lake Cityn vuoden 2002 paralympialaisten kaikki suomalaismitalit tulivat naisten hiihtolajeista. Jaana Argillander voitti kultaa sekä hopeaa ja Merja Hanskin pronssi täydensi mitalivärisuoran. Tanja Kari päätti uransa kolmeen henkilökohtaiseen kultaan. Kisoihin myös päättyi Suomen yhtäjaksoinen mitalimenestys talviparalympialaisissa.
Salt Lake Cityn talviparalympialaiset tarjoiltiin suomalaisille ensimmäistä kertaa useammalla koostelähetyksellä. Kiinnostus vammaisurheilua kohtaan kasvoi ja vauhti kiihtyi. Erityisesti Itä-Euroopan maat satsasivat kovalla kädellä myös paralympiamenestykseen. Salt Lake Cityn kisat avasi näyttävissä juhlallisuuksissa Yhdysvaltojen silloinen presidentti George W. Bush videon välityksellä.
Suomen paralympiajoukkue voitti kisoissa kahdeksan mitalia ja Suomi oli paralympialaisten yhdeksänneksi menestynein maa.
Ensimmäisen mitalin toi Merja Hanski, joka hiihti näkövammaisten sarjan viidellä kilometrillä pronssille.
Jaana Agrillander hiihti vaikeasti heikkonäköisten sarjan viidellä kilometrillä hopeaa. Argillander kaatui hiihdossa ja menetti samalla mahdollisuutensa kultaan, joka jäi lopulta viiden sekunnin päähän. Sisko Kiiski sijoittui matkalla niin ikään kaatumisen takia harmittavasti neljänneksi.
Argillander kuittasi pettymyksensä kymmenellä kilometrillä, jonka jälkeen hän pääsi juhlimaan ansaittua kultamitalia. Hän oli ensimmäisellä väliaikapisteellä vielä 40 sekuntia kärjestä, mutta hiihti taktisesti älykkäästi ja sivakoi lopulta voittoon 1,4 sekunnin turvin.
Tanja Kari saavutti kaikki tavoitteensa urallaan
Suomen kaikkien aikojen kullatuin (13 kultamitalia) talviparalympiaurheilija, liikuntavammaisten sarjan hiihtäjä Tanja Kari päätti upean uransa Salt Lake Cityyn. 30-vuotias Kari voitti viimeisissä kisoissaan kolme kultamitalia ja hänet valittiin samana vuonna Suomen parhaaksi vammaisurheilijaksi.
”Se oli aivan täydellinen hiihto. En osannut edes uneksia näin täydellisestä hiihdosta”, Kari kertoi viimeisessä kultamitalihaastattelussa. ”On ne (kaikki tavoitteet) saavutettu. Tämä oli ilman muuta nyt tässä. Mutta työ hiihdon parissa jatkuu tavalla tai toisella.”
Kaikki mitalistit olivat mukana myös 3 x 2,5 km:n viestihiihdossa, jossa suomalaiset voittivat pronssia.
Kisojen päätteeksi Suomen joukkueenjohtaja Pertti Pousi ennakoi tulevaa kilpailua. Suomen tulisi kasvattaa vammaisurheilun tukea, jotta menestys olisi myös jatkossa aiempien vuosien tasolla.
”Totaalisempaa ja ammattimaisempaa — koko vuotista valmentautumista. Siihen on löydettävä voimavaroja. Muuten se ei onnistu”, Pousi peräänkuulutti.
Sukupolvenvaihdos ja koveneva kilpailu konkretisoituivat heti seuraavissa talviparalympialaisissa Torinossa 2006, jolloin Suomi jäi ensimmäistä kertaa ilman mitalia.
Teksti: Ville Matilainen
Katso myös
- Suomella mitalijuhlat Innsbruckin talviparalympialaisissa 1984
- Innsbruckin toiset paralympialaiset olivat lämminhenkinen talvitapahtuma
- Suomella hieno hiihtomenestys Lillehammerin paralympialaisissa
- Naganon paralympialaduilta jättisaalis Suomeen
- Löytynoja ja Tuomisto palauttivat Suomen paralympialaisten mitalikantaan Vancouverin laduilla
- Suomi kuudesti mitaleille Lontoon paralympialaisissa 2012
- Suomi talviparalympialaisissa 2002 (fi.wikipedia.org)
- Tanja Kari (fi.wikipedia.org)