Hyppää pääsisältöön

Tekijänä Juha Mustonen

Juha Mustonen, Tekijänä
Juha Mustonen, Tekijänä Kuva: Yle/Anne Hämäläinen tekijänä

Juha Mustonen on kuvannut monenlaista muotia monenlaisiin julkaisuihin, kuten Suomen Elleen, Cosmopolitaniin, Stockmannille ja Seppälälle. Mainoskuvitusta hän on tehnyt mm. Makialle. Ulkomaisista laatujulkaisuista Juhan kuvia ovat julkaisseet esimerkiksi Revs, IKI magazine ja Noi.se.

Kaikki alkoi lumilta.

Slammer-lehteä päätoimittanut veli antoi kameran käyttöohjeineen Juhan käteen ja käski Rukalle kuvaamaan. Siinä meni siten muutama vuosi; 1990-luvun lopulla lumilautailu oli lifestylenä pinnalla ja kuuminta hottia Euroopassa olivat suomalaiset laskijat.

Muodin maailmaan Juha Mustonen päätyi samoin kuin aikanaan snoukkaskeneen: suoraan huipulta. Rohkeutta ja sosiaalisia taitoja oli kertynyt kansainvälisiltä lumikentiltä sen verran, että kun oli aika vaihtaa kuvauskohdetta, Mustonen hyppäsi autoon ja hurautti tunnetut suomalaiset merkkivaatteet takaboxissaan Pariisiin. Sieltä tie vei Milanoon, silloisen mallityttöystävän luo. Hyvä portfolio avasi ovet muotilehti Elleen ja Marie Claireen.

”Silleen, että kunhan nyt käydään laittaas nimet alle ja aletaan hommiin.”

Ihan niin helposti asiat eivät sentään menneet elävässä elämässä, mutta Juha päätti, että ei anna periksi. Hän kartutti ammattitaitoaan kuvaamalla nousevia mallitähtiä ja teki siinä sivussa kuvasarjoja ulkomaisiin julkaisuihin.
Sitten, eräänä päivänä, muotipiireissä arvostettu aussilehti Oyster julkaisi Juhan kuvasarjan ja ura urkeni tosissaan myös täällä Suomenmaassa.

”Hyväkin muotikuva on usein sellainen, että mallin vois tavallaan poistaa kuvasta niin, että vaatteet jäisivät vain leijumaan siihen tilaan. Minä haluan toimia toisin, tuoda sen mallin, ihmisen, enemmän esiin.”

Kaksi vuotta sitten Juha päätti uudelleen kokeilla ihan tosissaan läpimurtoa kansainvälisillä markkinoilla.

”Mä päätin, että mä pistän kaiken kehiin, myyn asuntoni ja kuvaan itselleni portfolion”, toteaa Juha. ”Selvää oli myös että teen samalla näyttelyn, mun ensimmäisen. Ja näyttelyn oheen filmin.”

Tämä kokonaisuus on nimeltään YKSI ja se oli esillä Lasipalatsin näyttelytilassa Helsingissä marras-joulukuun vaihteessa 2013. Äänet ja musiikit teokseen tuotti Chisu.

Tekijänä ohjelmasarjan kevätkauden ensimmäinen osa: Tekijänä Juha Mustonen -seuraa Lasipalatsin näyttelyn "Yksi" viime hetken valmisteluja. Ohjelman on ohjannut ja käsikirjoittanut Jaana Semeri. Voit keskustella ohjelmasta Twitterissä hashtagilla #tekijana.

Tekijänä YLE Teemalla 31.03.2014 klo 21.30, uusinta 06.04.2014.
Yle Areenasta Tekijänä Juha Mustonen on katsottavissa sunnuntaista 30.03.-14 klo 21.30 alkaen

Yle Teema: Tekijänä
Facebook: Tekijänä

Juha Mustosen kotisivut
Juha Mustosen blogi
Vimeo: Mustonen YKSI
Facebook: Mustonen YKSI

Yle Aamu-tv: Juha Mustonen uudistaa muotikuvausta

Yle Elävä Arkisto: Valokuvaus
Yle Areena: Cartier-Bresson, valokuvan uudistaja

  • Tekijänä lehdentekijät

    Tekijänä-sarjan syksyn uusien jaksojen nuoret päähenkilöt tekevät töitä alalla, joka elää suurta murroskautta.