Hyppää pääsisältöön

Baseballia Suomessa vuonna 1989

Pesäpallo on Suomen kansallislaji, mutta sen suurempi sukulainen baseball ei ole lyönyt täällä läpi. Baseballin Suomen mestaruudesta on kuitenkin pelattu jo vuodesta 1981 lähtien. Urheiluruutu kävi kuvaamassa SM-finaaleja vuonna 1989.

Lauri ”Tahko” Pihkala matkusti Yhdysvaltoihin vuonna 1907 ja tutustui baseballiin. Myöhemmin baseball ja muut pallonlyöntipelit yhdistyivät Pihkalan päässä pesäpalloksi, josta kasvoi Suomen kansallispeli.

Itse baseball esiteltiin suomalaisille jo Helsingin olympialaisten yhteydessä vuonna 1952, kun Helsingin pallokentällä pelattiin baseballin näytösottelu. Suomalaiset eivät kuitenkaan vielä tuolloin ottaneet tutunoloisesta lajista koppia.

Baseballin Suomen mestaruussarjaa pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1981. Kolme vuotta myöhemmin Suomen maajoukkue osallistui lajin B-ryhmän EM-kisoihin, joissa Suomi voitti Saksan ja Sveitsin, mutta hävisi Iso-Britannialle ja San Marinolle.

Maajoukkuetoiminta on jatkunut vaihtelevan aktiivisena. 2000-luvulla on pelattu usein myös Pohjoismaiden mestaruudesta. Voittoja on mennyt niin Suomeen, Ruotsiin kuin Norjaankin.

Vaikka lajissa piisaa pesäpallosta tuttuja elementtejä, Urheiluruudun jutussa vuonna 1989 valistetaan katsojia ottelun tapahtumien ohessa myös lajin pelivälineistä ja säännöistä. Finaaleissa kohtasivat kaksi helsinkiläisjoukkuetta, Devils ja Puumat, Devilsin viedessä mestaruuden otteluvoitoin 2-1.

Pelejä ei pelattu hienolla stadionilla, mutta rakkaus lajiin huokuu läpi.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit