Hyppää pääsisältöön

Muuttaako äitiys tyyliä?

Kuva: Adrian Canada / stock.xchng korkokenkä

Onko ponihäntä kaikkien äitien hiustyyli? Hiekkakakkujen tekeminen rakennekynsissä ei ole mikään ongelma? Otetaanko sinut vanhempana vakavasti, jos haet lapsesi päiväkodista revityissä farkuissa? Saako äiti lainata teinin vaatteita?

On tatuoituja äitejä, on korkokenkäisiä äitejä, on värikkäitä ja harmaita äitejä. On ysärileviksiin jämähteneitä äitejä ja viimeisimpiä trendejä seuraavia äitejä. On business-lookia, street-tyyliä, punk-äitiä ja hipsteriä. On hameissa viihtyviä sekä housuja suosivia äitejä. Oman tyylisi voit käydä testaamassa Ps:n Tyylinpaljastuskoneessa, mutta muuttaako äitiys naisen tyyliä?

Raskaana ollessa tyyli saattaa muuttua pakon sanelemana; omat lempifarkut pitää vaihtaa äitiysmalliin ja kauluspaidat trikootoppeihin. Hiukset saattavat olla upeimmillaan ja iho hehkua raikkaana - tuleva äiti löytää ehkä luonnollisen tyylinsä. Sanotaan, että odottajat muuttuvat legginssien tai miehensä verkkareiden suurkuluttajiksi.

Talouskaan ei aina anna mahdollisuutta uusia vaatekaapin sisältöä trendejä mukaillen – on ehkä tärkeämpää satsata säänmukaisiin ulkoiluvaatteisiin.

Pienten lasten kanssa kotona pyöriessä tyyli voi olla toinen kuin työelämässä. On ehkä miellyttävämpää istua lähipuistossa tuulihousut jalassa kuin tiukoissa pillifarkuisssa. Toisille taas tuulipuku on jotain, johon ei alennuta edes hätätilanteessa. Korkokengät unohtuu kaapin perälle, koska tennareilla on kevyempi astella rattaita työntäen. Äitiyslomalla ei talouskaan aina anna mahdollisuutta uusia vaatekaapin sisältöä trendejä mukaillen – on tärkeämpää satsata säänmukaisiin ulkoiluvaatteisiin.

Ainakin omaa pukeutumistyyliäni äitiys on muuttanut ihan konkreettisesti. Kun maanantaiaamuna kannan tarhareppua, varaulkohousuja, kuravaatteita ja unikaveria päiväkotiin, en todellakaan laita jalkaan korkeita korkoja, vaikka olen matkalla töihin. Valkoisia vaatteita välttelen myös; tuskin pääsisin kovin pitkälle, kunnes niistä löytyisi tahra. Vanhemmat polvistuvat kuraeteisiin laittamaan lapselle kenkiä. He ottavat vastaan haleja räkäneniltä tai mustikkasuilta. Isät ja äidit kantavat kurahousuisia pikkuihmisiä paikasta toiseen ja säilyttävät taskuissaan lapsen tärkeitä aarteita – kiviä, keppejä ja pullonkorkkeja.

Äitiys saattaa muuttaa tyyliä muistakin kuin käytännön syistä. Nuorilla äideillä erilaiset tyylikokeilut jäävät ehkä taakse ja oma tyyli löytyy uuden identiteetin myötä – olen tällainen äiti, haluan näyttää tältä. Omaa kroppaansa kohtaan on raskauden jälkeen armeliaampi – vatsamakkarat ja raskausarvet ovat synnyttämäni uuden elämän jättämiä jälkiä, eivät enää jotain, mistä on pakonomaisesti päästävä eroon. Itsevarma, omaa vartaloaan rakastava nainen on tyylikäs.

Itsevarma, omaa vartaloaan rakastava nainen on tyylikäs.

Jos äidillä ei ole aikaa laittautua, niin vika on kyllä äidissä, ei lapsissa, saattaa joku ajatella. Mielestäni vika ei ole kenessäkään – paremminkin äidit jättävät hetkellisesti asioita pois elämästään, jotta arki sujuisi mutkattomammin. Äitiys saattaa tehdä tyylistämme selkeämmän ja luonnollisemman, koska aikaa laittautumiselle on vähemmän. On jätettävä epäkohtien piilottelu ja korostettava sitä, mikä itsessä on kaunista ja tyylikästä.

Mutta muuttaako äitiys naisen tyyliä kokonaisvaltaisesti? Ei, en usko. Luulen, että jopa työpaikka tai rakas harrastus vaikuttaa ulkonäköön enemmän kuin lapset. Äitiys voi tehdä naisesta itsevarmemman tai huolettomamman, mutta naisen aitoa, omintakeista tyyliä se ei muuta. Olit äiti tai et, niin mielestäni positiivinen ja huumorintajuinen elämänasenne sekä itsensä hyväksyminen on supertyylikästä – iästä ja sukupuolesta huolimatta!

Puoli seitsemän viettää Tyyliviikkoa 18.3. - 21.3

PS. Olin muuten Tyylinpaljastuskoneen mukaan tyyliltäni Kultturelli. Nyt etsin kuumeisesti puuhelmiä lapseni korurasiasta.

Kommentit
 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!