Hyppää pääsisältöön

Pehr Henrik Nordgren ja konserton taito

Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) konserttotuotanto käsittää yli 30 teosta, joihin perinteisemmille soolosoittimille kuten viululle ja sellolle sävellettyjen konserttojen lisäksi kuuluu mm. kaksi kantelekonserttoa, kitarakonsertto, konsertto japanilaisille perinnesoittimille ja teoksia saksofoneille ja orkesterille.

Ylen Nordgrenilta tilaama harmonikkakonsertto kantaesitettiin Musica Nova -festivaaleilla. Radion sinfoniaorkesteria johti Sakari Oramo ja soolo-osuuden esitti Mika Väyrynen, jonka käsialaa teoksessa ovat myös harmonikan rekisteröinnit. Viimeisten aikojensa konsertoissa Nodrgren suosi yksiosaista muotoa, mutta harmonikkakonsertossa osia on kolme: teoksen avaa hidas largamente, sitä seuraa vauhdikas ja vaativa keskimmäinen osa con moto ja lopulta teoksen päättää hiipuva quieto. Osat esitetään yhtäjaksoisesti.

Pehr Henrik Nordgrenin muodollinen opintie säveltäjän ammattiin kulki vähemmän totunnaisia reittejä: Nordgren opiskeli Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksella sekä Joonas Kokkosen yksityisoppilaana kunnes 1970-luvun alussa muutti Japaniin opiskelemaan sävellystä ja japanilaista perinnemusiikkia kolmeksi vuodeksi. Japanista palattuaan Nordgren muutti Kaustisille, jossa asui elämänsä loppuun saakka. Kotiseudulleen Nordgren perusti Kaustisen kamarimusiikkiviikot sekä toimi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin nimikkosäveltäjänä.

Teoksen osat:
Largamente
Con moto
Quieto

Äänitetty Musica Nova –festivaalin Focus Pehr Henrik Nordgren -konsertissa Finlandia-talossa 8.3.2006. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo, harmonikkasolistina Mika Väyrynen.

Teksti: Kalle Autio

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto