Hyppää pääsisältöön

Pehr Henrik Nordgren ja konserton taito

Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) konserttotuotanto käsittää yli 30 teosta, joihin perinteisemmille soolosoittimille kuten viululle ja sellolle sävellettyjen konserttojen lisäksi kuuluu mm. kaksi kantelekonserttoa, kitarakonsertto, konsertto japanilaisille perinnesoittimille ja teoksia saksofoneille ja orkesterille.

Ylen Nordgrenilta tilaama harmonikkakonsertto kantaesitettiin Musica Nova -festivaaleilla. Radion sinfoniaorkesteria johti Sakari Oramo ja soolo-osuuden esitti Mika Väyrynen, jonka käsialaa teoksessa ovat myös harmonikan rekisteröinnit. Viimeisten aikojensa konsertoissa Nodrgren suosi yksiosaista muotoa, mutta harmonikkakonsertossa osia on kolme: teoksen avaa hidas largamente, sitä seuraa vauhdikas ja vaativa keskimmäinen osa con moto ja lopulta teoksen päättää hiipuva quieto. Osat esitetään yhtäjaksoisesti.

Pehr Henrik Nordgrenin muodollinen opintie säveltäjän ammattiin kulki vähemmän totunnaisia reittejä: Nordgren opiskeli Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksella sekä Joonas Kokkosen yksityisoppilaana kunnes 1970-luvun alussa muutti Japaniin opiskelemaan sävellystä ja japanilaista perinnemusiikkia kolmeksi vuodeksi. Japanista palattuaan Nordgren muutti Kaustisille, jossa asui elämänsä loppuun saakka. Kotiseudulleen Nordgren perusti Kaustisen kamarimusiikkiviikot sekä toimi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin nimikkosäveltäjänä.

Teoksen osat:
Largamente
Con moto
Quieto

Äänitetty Musica Nova –festivaalin Focus Pehr Henrik Nordgren -konsertissa Finlandia-talossa 8.3.2006. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo, harmonikkasolistina Mika Väyrynen.

Teksti: Kalle Autio