Hyppää pääsisältöön

Kovakasvoja, kadulla hillujia ja kahviloissa nyhjääjiä

Kun Ylen tv-ohjelma Eri porukat luokitteli nuorisoa vuonna 1963, hyvää sanottavaa ei juuri mistään ryhmästä löytynyt. Yhdet pakenivat kotivelvollisuuksiaan baariin, toisia aivopesivät tanssipaikkojen markkinamiehet, ja kolmannet kulkivat ympäriinsä tiiliskivet kourassa.

Heti ohjelman alussa nuoriso esitellään "aikamme suurena ongelmana". Tällä kertaa asiaa luvataan kuitenkin tarkastella nuorten omin silmin. Ohjelman punaisena lankana onkin kahden nuoren miehen todellinen tai kuviteltu suunnitelma nuorisoryhmiä kuvaavasta dokumenttifilmistä.

Yöllinen nuorisotutkimus alkaa laitakaupungin kahviloissa kokoontuvasta "pintaporukasta", joka kaihtoi kotoisia taloustöitä siinä määrin, että hoiti läksytkin baaripöydän ääressä. Juurettomuuttaan se pakeni mm. autoiluun. Useimmilla tähän ryhmään nuorukaisilla näyttää kuvassa olevan siisti, aikakaudelle tyypillinen asu kauluspaitoineen ja kravatteineen.

Toinen ryhmä etsi eloisampaa menoa kaupunkien keskustasta. Tekijät arvelevat, etteivät nämä nuoret edes kyenneet noudattamaan baarien sääntöjä vaan halusivat vain "hillua ulkona".

Luokittelu muuttuu yhä hienosyisemmäksi, kun siirrytään ravitsemusliikkeisiin, joissa ulkomaalaisten vihjaillaan harjoittavan epäilyttävää "suhdetoimintaa suomalaisten tyttärien kanssa". Näistä erilleen luetaan hienommat paikat, joita kansoittavat "bisnesmiesten jannut ja gimmat".

Sitten vaihdetaan suosittuun Expo-halliin, jossa Leo Lindblomin orkesteri viihdyttää twistaavia helsinkiläisnuoria. Harkintakyvyttömille teineille markkinoidaan tanssipaikoilla erilaisia myyntiartikkeleita esitysten välissä, ohjelma kritisoi.

Nuorison pimeä puoli

Tanssinuorison jälkeen on vuorossa "pimeällä kulkeva" ja rikollisuuteen taipuvainen ryhmä, joka asemilla pummaa maalta muuttavilta rahaa "piirakkaan tai tommoseen". Kamera kuvaa Helsingin rautatieasemaa, jossa järjestysmiehet ja poliisit kaiken aikaa häätävät ryhmiin kokoontuvia nuoria matkoihinsa.

Viimeisenä on vuorossa "oikein hurja porukka" – täydellisen epäsosiaaliset ja kodittomat kovakasvot, jotka kulkevat törkeästi "tiilari" tai puukko kädessä. Yleistäminen on tosin "aika kurjaa", myöntää toinen ohjelman tekijöistä, mutta "nää nyt on usein sukupuolisesti sairaita tai kieroonkasvaneita".

Kylliksi eivät nuoret dokumentaristit vielä kyenneet tässä keskustelussa yksilöimään eri ryhmiin kuuluvia nuoria tai erittelemään tekijöitä, jotka vaikuttavat näiden tyyppien muodostumiseen. Aineiston todetaan kuitenkin riittävän suunniteltuun filmiin.

Teksti: Jukka Lindfors