Hyppää pääsisältöön

Lama koetteli ihmisten oikeustajua

Vuonna 1993 Suomi rämpi laman kourissa ja A-studion kärkkäässä reportaasissa kysyttiin mureneeko kansan moraali poliitikkojen ja pankkien sotkuja seuratessa. Kannattaako kiltisti kouluttautua ja kivuta kohti keskiluokkaa, kun kaikki voi mennä alta kuitenkin?

"Kun opiskelet, hankit itsellesi ammatin, teet ahkerasti töitä, niin ihan näillä eväillä pystyt etenemään keskiluokkaiseksi kansalaiseksi", kuvailee insinööri Eero Vartiainen Suomessa pitkään vallinnutta mentaliteettia, jota nyt lama ravisteli.

Etiikan ja yhteiskuntafilosofian professorin Timo Airaksisen mielestä Suomessa oli lamaa ennen onnistuttu luomaan illuusio siitä, että kaikki on hallinnassa. "Mutta se illuusio on ollut pelkästään rahalla ja keskinäisellä kaveeraamisella aikaansaatu harha", hän toteaa.

Airaksisen mukaan nykyinen politiikka näyttäytyi kansalle sirkuksena, jota katseltiin hivenen epäuskoisena ja hermostuneena hihitellen. A-studion jutussa leikataankin surutta ristiin sirkuskuvaa ja poliittisia istuntoja. Käsitellyissä uutiskuvissa Ben Zyskowicz ja Kimmo Sasi saavat kasvoilleen pellen nenät ja Iiro Viinanen pyhimyksen sädekehän.

Valtiotieteiden kandidaatiksi opiskelevaa Kati Mustialaa huolettaa valmistumisen jälkeen häämöttävä työttömyys. Vaikeista ajoista huolimatta, hän ei silti usko, että ihmisiltä kovin helpolla katoaisi halu tehdä töitä ja rakentaa yhteiskuntaa.

Maanviljelijä Jaakko Holsti sanoo puolestaan oman työn tuntuvat joskus turhalta, kun seuraa mediasta miten Suomessa asioita hoidetaan, "miljardit katoavat taivaan tuuliin ja herrat seikkailevat milloin missäkin liemessä".

Airaksisen mielestä kansalaisten oikeustaju joutuu koetukselle, jos ylemmällä tasolla paljastuu väärinkäytöksiä kuten hyvä veli -kytköksiä. Toimiva yhteiskunta perustuu hänen mukaansa luottamukseen, ihmisillä täytyy olla tunne siitä, että rehellisyys kannattaa.

Keskustele