Hyppää pääsisältöön

Riitta: "Myöskään sinunkauppoja ei tehty - he olivat Mrs & Mr. Murphy"

Riitta oli 70-luvulla Brightonissa oppimassa brittiläistä jäykkyyttä. Kuva: Yle muistot_riitta

Kerro oma tarinasi, se tunne kun muutit ensimmäisen kerran ulkomaille opiskelemaan, töihin tai au pairiksi. Kirjoita ja lähetä kuva osoitteeseen aupairit@yle.fi - tai kommentoi Riitan tarinan alle omat kokemuksesi.


RIITTA:


Olin au pairina kesällä vuonna 1976 Brightonissa Englannissa.

Lähdin au pairiksi, koska halusin oppia kieltä käytännössä. Tuohon aikaan koulutunneilla ei juuri puhuttu, vaan päntättiin kielioppia.

Au pairina olossa ehdottomasti parasta oli tutustuminen uuteen maahan sekä kesän aikana tehdyt pikamatkat Lontooseen ja Pariisiin.

Ikimuistoisin kokemus tuolta ajalta oli kun perheen Daniel poika (Dan-Dan 4v.) jäi lähtiessäni itkemään perääni huutaen ”I want to go with auntie Rita, I want to be with auntie Rita.”

Nylon-lakanat muistan myös ikuisesti - ei voi olla kamalampaa kuin nukkua tekokuidussa. Ja se hirvittävä kylpyhuoneen kokolattiamatto…

Ikävänä kokemuksena mieleen jäi eräs ilta/yö kun isäntäväki palasi pubista ja Mrs. Murphy, perheen äiti, juotti nuorimmaselle Dominic-pojalle (n. 1,5 –vuotias) olutta, kun tämä ei halunnut mennä nukkumaan.

Mrs. Murphy oli muutenkin ”arvonsa tunteva” määräilijä, jolta esim. sain nuhtelut, kun eräänä hellepäivänä rohkaistuin ottamaan omatoimisesti ”ilman lupaa” sitruunamehua jääkaapista. Nylon-lakanat muistan myös ikuisesti - ei voi olla kamalampaa kuin nukkua tekokuidussa. Ja se hirvittävä kylpyhuoneen kokolattiamatto…

Myöskään sinunkauppoja ei tehty, he olivat Mrs & Mr. Murphy.

Maailmalla opin kieltä, mutta hämmästyksekseni myös sen, että brittien yleissivistys ei ollutkaan sillä tasolla kuin olin lapsellisesti kuvitellut. Suomi-tietoisuus = nolla.

Kukaan ei tiennyt Kekkosesta mitään.

Oudot kysymykset jääkarhuista ja jääkaappien tarpeellisuudesta tai Suomesta Neuvostoliiton osana saivat minut ällikälle. Kukaan ei tiennyt Kekkosesta mitään. Oli jo järjestetty sentään ETYK Suomessa.

Aina kannattaa matkustaa, siinä oppii kaikenlaista eri kieli- ja kulttuurialueilta. Sittemmin minulla oli onni saada tutustua pohjoiseen, etelään, itään ja länteen työskennellessäni matkatoimistossa 10 vuotta.

Riitta 55 v.

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.