Hyppää pääsisältöön

Ruotsin salainen atomipommi

Vuoden 1985 keväällä Suomessakin kohistiin, kun paljastui, että Ruotsi oli kaikessa hiljaisuudessa kehitellyt omaa ydinasetta. Lehtiväitteen mukaan länsinaapurimme oli jatkanut ydinkokeita aina vuoteen 1972 asti.

Ruotsalainen Ny Teknik -lehti kertoi 25.4.1985 artikkelissaan, että atomipommin kehittelystä tiesi vain Ruotsin hallituksen pieni sisäpiiri ja se tapahtui salassa Ruotsin kansalta. Yle siteerasi lehteä radiouutisissaan ja kertoi, että piiriin kuului silloista Ruotsin puolustusvoimien ylintä johtoa sekä muutamia hallituksen avainhenkilöitä, kuten pääministeri Tage Erlander ja tämän silloinen neuvonantaja sekä myöhemmin myös pääministeriksi valittu Olof Palme.

Ydinkokeisiin käytettiin Ny Teknikin artikkelin mukaan kymmeniä miljoonia kruunuja. Kokeita jatkettiin kolmenkymmenen vuoden ajan siitä huolimatta, että Ruotsin valtiopäivät oli yksimielisesti päättänyt lopettaa ydinaseiden kehittämisohjelman ja päättänyt, ettei Ruotsille hankita omaa ydinasetta. Maanalaisia ydinkokeita ehdittiin tehdä Tukholman lähistöllä kymmenen.

Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja myönsi paljastusten olevan pääpiirteittäin oikeita. Ny Teknikin mukaan Ruotsi olisi 1960-luvulla kyennyt rakentamaan kolme omaa atomipommia. Lisäksi suunniteltiin ruotsalaisen atomipommin räjäyttämistä Pohjois-Ruotsin alueella. Ydinkokeita jatkettiin aina vuoteen 1972 asti.

Entinen pääministeri Tage Erlander paljasti, että tutkimukset menivät useiden tahojen mielestä lopulta liian pitkälle. Erlander myös kertoi, että vaikka valtiopäivät kielsivät ydinaseohjelman jatkamisen, ei se ollut kieltänyt Ruotsin kansan suojelemista.

Pääministeri Olof Palme ilmoitti tiedotustilaisuudessa, ettei Ruotsilla ollut koskaan ollut ydinasetta ja ettei sellaisen kehittely olisi koskaan ollut vireillä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten Ruotsi pystyisi suojautumaan ydinaseilta. Palme myönsi, että tutkimuksen sivutuotteena oli kuitenkin kertynyt tietoa myös oman ydinaseen rakentamiseksi.

Ruotsin entinen puolustusministeri Sven Andersson kertoi Ny Teknik lehdelle, että puolustusvoimien tutkijoilla oli ollut lupa käyttää plutoniumia kokeissaan ja kiisti, että kokeissa olisi ollut kyse vain niin sanotusta suojatutkimuksesta.

Suomessa Ylen A-studio reagoi uutiseen ja istutti professori Pekka Jauhon studioonsa analysoimaan Suomen valmiutta ydinaseiden uhan alla. Jauho myös pyrki kertomaan mitä Suomessa todella silloin tiedettiin Ruotsin ydinasetutkimuksesta.