Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 19.3.2014

Kurkunpään refluksitauti ja flunssa

”Sairastan kurkunpään refluksitautia. Tauti pysyy melko hyvin kurissa elintavoilla eli lopetan syömisen ajoissa ennen nukkumaan menemistä ja olen kohottanut moottorisängyn päätyä reilusti. Lääkityksenä on Nexium 20 mg. Kaikesta tästä huolimatta silloin tällöin mahahappoa pääsee yöllä nousemaan kurkkuun asti ja tuloksena on kurkun ja äänihuulten tulehdus. Tästä seuraavat oireet muistattavat hyvin paljon flunssan oireita, mutta pitääkö oireita hoitaa kuten flunssaa? Lähinnä huolestuttaa liikunnan harrastaminen, sillä harrastan monipuolisesti liikuntaa. Flunssaisena pidän aina reilusti taukoa liikunnasta sydänlihastulehduksen pelosta, mutta onko syytä pitää taukoa myös, jos kurkku on kipeä ja ääni poissa kurkunpään refluksitaudin takia?”


Ei ole ihme, että tuo sydänlihastulehdus käy mielessä, mutta ei sellaista vaaraa ole. Flunssahan on virustauti, ja ongelma on se, että virusmassaa pääsee kaikkialle, sydänlihakseenkin. Siksi flunssan aikana ei saa rasittaa itseään. Refluksitauti taas ei johdu viruksista, joten voinnin mukaan voi tehdä oikeastaan mitä hyvänsä.

Vesirokkorokote ja ruusu

”Jos vesirokolla ja ruusulla on yhteys, niin ehkäiseekö vesirokkorokote sitten myös ruusulta?”


Vesirokkorokote pystyy kyllä estämään itse rokon puhkeamisen hyvin, mutta sen teho estämään vyöruusua sitten joskus myöhemmin on heikko tai ainakin sitä ei ole todistettu. Vyöruusua varten on kyllä oma rokotteensa, jossa on kymmenen kertaa enemmän heikennettyjä viruksia. Vyöruusurokote tulee kyseeseen vanhemmilla, yli 60-vuotiailla lähinnä. Sen saatavuudessa on ollut välillä ongelmia, mutta periaatteessa ainakin sellainen siis on olemassa.

Apuvälineitä jalkojen heikkouteen

Jos jalat eivät tahdo kantaa, vaikka Parkinsonin taudin tai halvauksen takia, voi kävelyn helpottamiseksi tehdä apuvälineitä. Seuraavassa muutama katsojamme niksi kävelyn helpottamiseksi.

Kumilenkit kävelyä helpottamaan

Yle Akuutti

"Onko kävely töpötystä, pysähtyminen ja liikkeelle lähtö ongelmallista, jalat ovat jäykät ja lihasvoimaa puuttuu? Tässä olisi yksinkertainen ja halpa apuväline kävelyä helpottamaan niille, joilla on esimerkiksi Parkinsonin tauti tai jokin muu jalkojen toimintaa vaikeuttava sairaus. Osta yhdeksän vahvaa kumirengasta ja solmi ne toisiinsa yhdeksi ketjuksi. Laita kumilenkkiketjun keskimmäinen lenkki niskan taakse. Pujota ketjun päät kainalon edestä alas ja laita ne kenkien pohjien alle. Tämän jälkeen kävelyä auttava apuväline on valmis kokeiltavaksi. Kumirengasketju voidaan myös piilottaa vaatetuksen alle ja kengän sisälle, mutta tämä on tehtävä ennen pukeutumista."

Henrik Karell

Jalannostaja

Yle Akuutti

"Valkeakosken kuntoutusyksikön eräs hoitaja tarvitsi työvuorossaan apuvälinettä, ideoi sen saman tien ja valmisti käsillä olevista välineistä prototyypin. Sen jälkeen hän lähetti sen yhdistyksemme puuhatupaan, jotta valmistaisimme niitä vähän parannettuina painoksina. Näin olemme tehneet ja lahjoittaneet apuvälineet kuntoutusyksikön käyttöön. Harjanvarren palanen (kädensijana), tarrakangasta (kengän alla) ja vähän muutakin tukevaa kangasta ja siinä se on. Jalka nousee mukavasti!"

Leena Harittu, Kyläpaikka ry

> Lisää katsojien terveysniksejä


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.11.2015