Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Windows XP on kevään tietoturvamurhe

Virus
Virus Kuva: Shutterstock koodi

Microsoft on ilmoittanut lopettavansa huhtikuun alkupuolella suositun Windows XP -käyttöjärjestelmänsä päivittämisen. Tietoturva-ammattilaiset pelkäävät tämän aiheuttavan paljon ongelmia kevään aikana niin yrityksille kuin yksityisillekin.

Kaliforniassa F-Securen toimipisteessä työskentelevä senior researcher Timo Hirvonen ennakoi ongelmia:

- Olen yllättynyt, jos välittömästi 8. huhtikuuta jälkeen ei nähdä XP-koneisiin kohdistuvia hyökkäyksiä, joita verkkorikolliset ovat tarkoituksella jemmanneet, Hirvonen ennustaa.

Vaikka XP-järjestelmä on jo melkein 13 vuotta vanha, mutta se on edelleen laajasti käytössä. It-yhtiö Atea ja Marketvision arvioivat viime vuoden lopulla, että jopa 40 prosenttia suomalaisyrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista käyttää yhä XP:tä. Firmat liikkuvat tietysti hitaasti, mutta kotikäyttäjän on aika herätä.

Ero IE 6 -versiota käyttävän Windows XP -koneen ja Google Chromea käyttävän Windows 7 -koneen tietoturvassa on kuin yöllä ja päivällä.

- On tärkeää, että oma käyttöjärjestelmä on vaihdettu ennen kuin tietoturvapäivitykset päättyvät. Jos tietokoneessa vielä riittää puhtia, ei ole pakko ostaa uutta konetta, riittää kun päivittää käyttöjärjestelmän, Hirvonen neuvoo.

Käytännössä kuitenkin XP-tietokoneet ovat usein niin vanhoja, että monella on edessä uuden tietokoneen hankinta.

Vaikka uuden koneen hankinta voi jotakuta harmittaa, Hirvosen mukaan tietokoneiden tietoturva kehittyy koko ajan tavallisen ihmisen osalta parempaan suuntaan.

Windows XP
Windows XP Kuva: CC/Xmodulo/Flickr windows xp

- Ero Internet Explorer 6 -versiota käyttävän Windows XP -koneen ja Google Chromea käyttävän Windows 7 -koneen tietoturvassa on kuin yöllä ja päivällä, hän kertoo Kaliforniasta.

Valitettavasti myös verkkorikollisten käyttämät menetelmät kehittyvät jatkuvasti.

Uudentyyppisiä uhkia

Mobiililaitteiden käyttäjät ovat kuitenkin F-Securen Hirvosen mielestä monella tapaa paremmassa turvassa kuin perinteisten tietokoneiden käyttäjät.

- Windows Phone 8:n ja Applen iOS:n kehityksessä on selvästi kiinnitetty huomiota tietoturvaan. Niiden suunnittelussa on tehty asioita oikein ja vältetty ongelmia, joista esim. Windows XP kärsii. Tämän ansiosta Applen laitteille ei käytännössä ole samanlaista haittaohjelmauhkaa kuin perinteisille tietokoneille, hän sanoo.

- Tähän ei pidä kuitenkaan tuudittautua. Verkkorikolliset ovat jo kehittäneet uudentyyppisiä uhkia, jotka kohdistuvat yhtälailla tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjiin, ja uskon, että tämä trendi vahvistuu entisestään lähivuosina, Hirvonen arvioi.

Tällaisia ovat muun muassa tietojen kalastaminen sekä likejacking, jossa ihminen huijataan ”tykkäämään” jostain sivusta Facebookissa, vaikka näin ei ollutkaan tarkoitus tehdä. Tällaisissa tapauksissa kyse on sosiaalisesta manipuloinnista, jossa laite tai käyttöjärjestelmä ei merkitse useimmiten mitään.

Mobiilin ongelmat Androidissa

Tietoturvakonsultointiyritys Nixun toimitusjohtaja Petri Kairinen haluaa nostaa esiin yhden tietyn mobiilikäyttöjärjestelmän.

- Etenkin tietoturvallisesti kehnoimpien Android-laitteiden ylivoima on aiheuttamassa uutta haittaohjelmien ongelmaa, Kairinen sanoo.

Tämä on huomattu muissakin yhtiöissä. Ciscon tuoreen tietoturvaraportin mukaan viime vuonna jopa 99 prosenttia mobiililaitteisiin suunnatuista haittaohjelmista oli tarkoitettu Android-laitteille. Niiden käyttäjät törmäsivät selvästi useimmin myös erilaisiin verkkopalvelujen kautta tarttuviin haittaohjelmiin.

Petri Kairinen, Nixu
Petri Kairisen mielestä Suomessa ollaan vielä lintukodossa Petri Kairinen, Nixu Kuva: Sini Pennanen 2014 kairinen

Mutta ei Androidia sovi yksistään arvostella. Vastikään Applen iOS- ja OS X -käyttöjärjestelmistä löydettiin erittäin paha haavoittuvuus, jonka avulla hämärämiehet voivat "luoda" vaikkapa väärennettyjä verkkopankkeja.

Kairinen kehottaa käyttämään järkeä netissä liikkuessa.

- Yksityisyyden suojan osalta tavallisen ihmisen tulisi olla entistä tarkempi sen suhteen, missä tietojaan säilyttää ja mitä tietojaan haluaa antaa maksuvälineenä internet-palveluja käyttäessään, hän sanoo.

Ilmainen palvelukin ottaa vastalahjaksi aina käyttäjän tiedot. Miten sitten yrittää edes suojautua laitteita vaanivilta haittaohjelmilta? Muutaman nyrkkisäännön avulla pärjää jo pitkälle, näistä tärkeimpinä:

1. Päivitä aina uusimpaan ohjelmistoversioon
2. Vaihda aina oletussalasanat
3. Lataa ohjelmia vain luotetuista lähteistä

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.