Hyppää pääsisältöön

Björkman: Kuttula-kohu toi pelon lastensuojeluun

Kari Björkman
Kari Björkman Kari Björkman Kuva: Yle, Mot kari björkman

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä lisääntyy. Sijoitettujen kokemukset ovat joskus karuja.

Yli 18 000 lasta elää sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Tavoite on, että mahdollisimman moni pääsisi sijaisperheeseen. Sijaisperheitä ei kuitenkaan riitä kaikille lapsille. Joidenkin lasten ongelmat ovat niin syviä, että lapset eivät pärjää sijaisperheessä. Silloin lapsi sijoitetaan lastensuojelulaitokseen.

Laitoksista tunnetuin on Mäntyharjulla toiminut perhekoti Kuttula. Kuttulassa käytetyt kasvatusmenetelmät herättivät vuonna 1998 kohun, jonka seurauksena Kuttula vaihtoi nimensä Jukolaksi.

Kuttulan vetäjät Kari ja Tuula Björkman muuttivat Norjaan. He eivät kuitenkaan lopettaneet lastensuojelutyötä. Ensin he vastaanottivat huumeongelmaisia nuoria Norjassa. Sitten he muuttivat Etelä-Ranskaan, jonne perustivat majatalon. Kuntien lastensuojelutyöntekijät alkoivat sijoittaa suomalaisnuoria Björkmanien majataloon. Sijoitukset tehtiin avohuollon tukitoimena.

Vuonna 2011 Björkmanit muuttivat takaisin Suomeen ja perustivat Ranualle uuden nuorisokodin.

Kari Björkman antoi MOT:lle ensimmäisen tv-haastattelunsa viiteentoista vuoteen. Hänen mukaansa Kuttulan ympärillä vellonut mediakohu "toi pelon lastensuojelukenttään". Sen enempää kuntien sosiaalityöntekijät kuin lastensuojelulaitosten työntekijät eivät enää uskalla kohdata nuoria, hän sanoo.

MOT antaa puheenvuoron myös entisille ja nykyisille Björkmanin kasvateille. "Oikeastaan ne asiat, minkä kanssa pakerran vaikka nyt aikuisenakin, niin ne asiat tuli jo siellä Kuttulassa", Kuttulassa 80- ja 90-luvuilla asunut Pia Nurmilaukas kertoo.

Kommentit