Hyppää pääsisältöön

Hitler suunnitteli Krimin niemimaasta saksalaisten lomaparatiisia

Jalta Ukraina
Jalta, Ukraina Jalta Ukraina jalta ukraina matkakuume

Natsi-Saksan diktaattorilla Adolf Hitlerillä oli jo sodan varhaisessa vaiheessa selvät suunnitelmat, miten hän järjestäisi saksalaisten lomamatkailun, kunhan sota olisi voitettu. Valtakunnanjohtajan katse oli suuntautunut Krimin niemimaalle.

Hitlerin visioiden mukaan saksalaisia lomalaisia kuljettaisivat Krimille yli Ukrainan tasankojen jättimäiset luotijunat. Moottoritieverkosto johdattaisi puolestaan autoilijoita Berliinistä Mustanmeren aurinkoon Jaltalle ja Šotsiin. Matkaahan ei ollut kuin vaivaiset 2 000 kilometriä.

Jalta Ukraina
Jalta Ukraina jalta ukraina matkakuume
Krimin niemimaa oli ollut venäläisen ylhäisön lomaparatiisi ennen vallankumousta. Nykykunnossa paikka oli rapistuneine huviloineen kuin Haadesin, siis tuonpuoleisen, Riviera, kuten Britannian pääministeri Winston Churchill letkautti saapuessaan Jaltan konferenssiin vuonna 1945.

Adolf Hitlerin esteettistä silmää häiritsivät myös muutamat Euroopan kaupungit. Niidenkin tulevaisuudesta valtakunnanjohtajalla oli visio.
Hitlerin ajatuksia matkailusta on säilynyt laajalti, koska hänen avustajansa kirjoitutti diktaattorin tietämättä tämän illallispöydässä pitämät pitkät yksinpuhelut ylös.

Maanantaina 24.3.-14 Yle Radio 1:n Matkakuumeessa haastateltavana on dosentti Eero Kuparinen Turun yliopistosta.

Toimittaja Kai Ristola.

Kuuntele Areenasta 21.3. klo. 9.30 alkaen:
Matkakuume - Valtakunnanjohtajan matkailuvisiot

Jalta Ukraina
Jalta Ukraina jalta ukraina matkakuume

Aihealueeseen väljästi liittyviä linkkejä:

Elävä arkisto: Matkailun varhaiset vuosikymmenet
Elävään arkistoon on talletettu tuokiokuvia 1960-luvulla alkaneista etelänmatkoista, itään suuntautuneesta vodkaturismista ja nostalgisesta kotimaanmatkailusta.

Elävä arkisto: Neljännesvuosisata naapurimatkailua
Vuonna 1981 esitetyssä Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa kerrotaan Suomen ja Neuvostoliiton välisestä lisääntyneestä matkailusta ja sen tulevaisuudesta. Oman osuutensa neuvostomatkailuun tuo myös rantalomakohteeseen suuntaava eläkeläispari.

Yle Areena: Amatöörioppaat Sotshissa
Amatöörioppaat Arto ja Jouko, Arto Teronen ja Jouko Vuolle jatkavat jo Ateenassa vuonna 2004 alkanutta traditiota esitellä Olympialaisten kisakaupunkia ei niin viralliseen tapaan.

Yle Areena: Eeva Luotonen: Venäläistä eksotiikkaa
Vieraana professori Pekka Pesonen. Miten venäläinen kirjallisuus on kuvannut valtakunnan rajoja? Kylmää, kuumaa, vierasta, outoa? Pelottavaa, houkuttelevaa, turmelevaa, raikasta? Jaltaa, Siperiaa, Tsetseniaa? Mikä on oikeaa Venäjää? Toimittaja Eeva Luotonen. Ohjelmassa kuullaan lukunäytteitä Leo Tolstoin kirjasta Hadži Murat (suomentaja Eero Balk), Tšingiz Aitmatovin teoksesta Eikä päivä pääty (suomentaja Ulla-Liisa Heino), Valentin Rasputinin teoksesta Elä ja muista (suomentaja Esa Adrian) sekä Anton Tšehovin novellista Kaksintaistelu (suomentaja Juhani Konkka). Lukijana Jarmo Heikkinen. Ohjelma on vuodelta 2009.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri