Hyppää pääsisältöön

Magnus Lindbergin kirjoitukset seinällä

Säveltäjä Magnus Lindberg 2009
Magnus Linberg. Kuva: Seppo Sarkkinen. Säveltäjä Magnus Lindberg 2009 Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Kuvapalvelu Magnus Lindberg,säveltäjät,2009

Erityisesti orkesteritaiturina tunnetun Magnus Lindbergin mittavasta tuotannosta ei ennen Ylen tilausteosta löytynyt kuin muutama pieni vokaalisävellys. Lindbergin tartuttua kuoron ja orkesterin yhdistämisen suomiin mahdollisuuksiin oli tuloksena Graffiti, joka voitti vuonna 2009 Teosto-palkinnon.

Pitkään melodiaa elementtinä vierastanut Magnus Lindberg ei ole juuri hyödyntänyt teoksissaan ihmisääntä. Soinnillisista näkökulmista hyödynnettynä ihmisääni esiintyy mm. sellaisissa Lindbergin nuoruuden töissä kuin …de Tartuffe, je crois ja Linea d’Ombra, mutta Graffitia vastaavissa mittasuhteissa ja elementissä ihmisääntä ei Lindbergin tuotannossa ennen kyseistä teosta esiinny.

Muinaisiin pompeijilaisiin teksteihin sävelletyn teoksen aiheet vaihtelevat pohdinnoista suoranaisiin mainoksiin, sukupuolielämän kuvauksista filosofointiin ja jokapäiväiseen elämään. Tekstit ovat Lindbergin itsensä teostaan varten koostamia ja järjestämiä. Tekstinkäytön lähtökohtana teoksessa on, että teksti ei määritä musiikkia, vaan sanojen tulee olla järjestettävissä musiikin mukaan.

Äänitetty Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Finlandia-talossa 20.5.2009
Helsingin kamarikuoro ja Radion sinfoniaorkesteri, kapellimestarina Sakari Oramo.

Teksti: Kalle Autio