Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuudessa pelataan virtuaalitodellisuudessa

Virtuaalitodellisuuslaseja voidaan saada kuluttajien käyttöön jo vuoden 2014 lopussa.

Sony Computer Entertainment kehittää virtuaalitodellisuuslaseja, joita on tarkoitus saada markkinoille lähitulevaisuudessa. Project Morpheus -työnimellä kulkeva tuote on suunniteltu yhteensopivaksi uuden PlayStation 4 konsolin kanssa. Morpheuksen prototyyppi on ensi kertaa esillä Game Developers Conference -tapahtumassa San Franciscossa.

Virtuaalitodellisuuslasien avulla pyritään luomaan tila, jossa pelaaja kokee olevansa fyysisesti läsnä pelin maailmassa. Lasit toimivat yhdessä liikettä seuraavan kameran kanssa. Kamera välittää tietoa pelaajan liikkeistä ja pään asentoa laseihin, jotka näyttävät peliympäristön muutoksen reaaliaikaisesti suoraan pelaajan silmien edessä.

Sony Computer Entertainment suunnittelee myös, että ohjainta voidaan käyttää pelimaailmassa esimerkiksi miekkana. Morpheus mallintaa pelaajan kädet ja miekan virtuaalisesti, jolloin pelaaja kokee taistelevansa fyysisesti pelin vihollisia vastaan. Kokonaisuus viimeistellään 3D-audioteknologialla, joka jakaa äänimaailman kuulumaan joka puolelta pelaajaa.

Myös Kalifornialainen Oculus VR kehittelee virtuaalitodellisuuslaseja. Yritys on kerännyt projektiinsa rahoitusta muun muassa Kickstarter-yhteisörahoituksen kautta. Oculus VR pyrkii saamaan Rift-nimiset virtuaalitodellisuuslasit kuluttajien käyttöön vuoden 2014 lopulla tai ensi vuoden alussa.

Lähteet: Sony Computer Entertainment, Oculus VR