Hyppää pääsisältöön

Resepti: Voita & Sokeria - Paul Segersvärdin kielitempaus

Paul Segersvärdin kielitempaus Voita & Sokeria -ohjelmassa
Paul Segersvärdin kielitempaus Voita & Sokeria -ohjelmassa Kuva: Yle possunkieli

Voita & Sokeria -sarjassa kokkaa Luonto lähellä -sarjasta tuttu luontomies Paul Segersvärd. Paul todistaa olevansa myös kielimiehiä. Hän on tehnyt henkilökohtaisen eettisen valinnan, että syö possua. Sianlihantuotantoon liittyy vahvasti ilmastonmuutos: yhden lihakilon kasvattamiseen kuluu Suomessa rehua vajaat neljä kiloa - viljaa, soijaa, rypsiä. Toisin sanoen melkoinen satsaus.

- Siksi sika pitää arvokkaana raaka-aineena käyttää kotitaloudessa kärsästä saparoon, sanoo Paul Segersvärd.

Paul Segersvärdin kielitempaus

Ainekset:

4 porsaan kieltä
2 porkkanaa
iso sipuli
15 mustapippuria
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
teelusikallinen suolaa

Harjaa ja huuhtele kielet aluksi huolellisesti. Laita sitten kielet kiehumaan kattilaan. Vesi saa reilusti peittää kielet. Kun vesi kiehahtaa, kauho pinnalle kertyvä verikuoha pois. Kun pinta on riittävän kirkas, lisää pilkotut vihannekset ja mausteet.

Kielet kiehuvat miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Voit kokeilla haarukalla, että kieli on kiehunut pehmeäksi. Nosta kielet hetkeksi jäähtymään. Kun voit sormia polttamatta käsitellä kieliä, kuori kielen pintanahka pois sekä leikkaa kielen alla olevat roippeet pois.

Siivilöi liemi, johon mausteista ja juureksista on jäänyt hieno maku. Laita kielet takaisin liemeen, jossa ne saavat vetäytyä vaikka seuraavaan päivään.

Ennen ateriaa leikkaa kieli ohuiksi siivuiksi ja lämmitä uunivuossa kannen alla. Voit myös laittaa siivut suoraan kastikkeeseen lämpiämään.

Kastike

Voita pannuun ja jauhoa suurustukseen. Kaada lientä hissukseen pannulle. Saa hiukan kiehua kasaan. Käytän yleensä noin neljä desiä lientä. Lopuksi kruunaa maku desilitralla kermaa. Näin saat hienostuneen kastikkeen, jossa yhdistyvät mausteet sekä juuresten antama makeahko maku.

Saat samasta kastikkeesta tyystin erilaisen vaihtoehdon puristamalla siihen sitruunan mehua. Pieni hapokkuus sopii kielen seuraksi hienosti! Sitten kielet asetellaan vadille, päälle kaadetaan kastike ja koristeeksi persiljaa. On niin hyvää, että vie kielen mennessään.

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka