Hyppää pääsisältöön

Resepti: Voita & Sokeria - Paul Segersvärdin kielitempaus

Paul Segersvärdin kielitempaus Voita & Sokeria -ohjelmassa
Paul Segersvärdin kielitempaus Voita & Sokeria -ohjelmassa Kuva: Yle possunkieli

Voita & Sokeria -sarjassa kokkaa Luonto lähellä -sarjasta tuttu luontomies Paul Segersvärd. Paul todistaa olevansa myös kielimiehiä. Hän on tehnyt henkilökohtaisen eettisen valinnan, että syö possua. Sianlihantuotantoon liittyy vahvasti ilmastonmuutos: yhden lihakilon kasvattamiseen kuluu Suomessa rehua vajaat neljä kiloa - viljaa, soijaa, rypsiä. Toisin sanoen melkoinen satsaus.

- Siksi sika pitää arvokkaana raaka-aineena käyttää kotitaloudessa kärsästä saparoon, sanoo Paul Segersvärd.

Paul Segersvärdin kielitempaus

Ainekset:

4 porsaan kieltä
2 porkkanaa
iso sipuli
15 mustapippuria
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
teelusikallinen suolaa

Harjaa ja huuhtele kielet aluksi huolellisesti. Laita sitten kielet kiehumaan kattilaan. Vesi saa reilusti peittää kielet. Kun vesi kiehahtaa, kauho pinnalle kertyvä verikuoha pois. Kun pinta on riittävän kirkas, lisää pilkotut vihannekset ja mausteet.

Kielet kiehuvat miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Voit kokeilla haarukalla, että kieli on kiehunut pehmeäksi. Nosta kielet hetkeksi jäähtymään. Kun voit sormia polttamatta käsitellä kieliä, kuori kielen pintanahka pois sekä leikkaa kielen alla olevat roippeet pois.

Siivilöi liemi, johon mausteista ja juureksista on jäänyt hieno maku. Laita kielet takaisin liemeen, jossa ne saavat vetäytyä vaikka seuraavaan päivään.

Ennen ateriaa leikkaa kieli ohuiksi siivuiksi ja lämmitä uunivuossa kannen alla. Voit myös laittaa siivut suoraan kastikkeeseen lämpiämään.

Kastike

Voita pannuun ja jauhoa suurustukseen. Kaada lientä hissukseen pannulle. Saa hiukan kiehua kasaan. Käytän yleensä noin neljä desiä lientä. Lopuksi kruunaa maku desilitralla kermaa. Näin saat hienostuneen kastikkeen, jossa yhdistyvät mausteet sekä juuresten antama makeahko maku.

Saat samasta kastikkeesta tyystin erilaisen vaihtoehdon puristamalla siihen sitruunan mehua. Pieni hapokkuus sopii kielen seuraksi hienosti! Sitten kielet asetellaan vadille, päälle kaadetaan kastike ja koristeeksi persiljaa. On niin hyvää, että vie kielen mennessään.

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.