Hyppää pääsisältöön

Petra: "Onneksi elämäänsä voi kuitenkin vaikuttaa"

Kuva: Yle muistot_petra

Kerro oma tarinasi, se tunne kun muutit ensimmäisen kerran ulkomaille opiskelemaan, töihin tai au pairiksi. Kirjoita ja lähetä kuva osoitteeseen aupairit@yle.fi - tai kommentoi Petran tarinan alle omat kokemuksesi.


PETRA:

Olen aina kokenut jonkinlaista kaipuuta ulkomaille. Tämä seikka on tullut esiin jo lapsuudessani, jolloin olen äitini mukaan ollut vihainen siitä, ettei meillä ole sukulaissuhteita ulkomaille tai ettei minua ole laitettu kansainväliseen kouluun.

Onneksi elämäänsä voi kuitenkin vaikuttaa, ja tähän ikään mennessä olen päässyt kokemaan elämää ulkomailla jo kahdesti. Täytyy vain uskaltaa lähteä!

Lähdin au pairiksi Saksaan kesällä 2008. Olin valmistunut ylioppilaaksi, viettänyt yhden vuoden kouluavustajana, mutta halusin vielä seikkailla.

Löysin netistä hyvältä kuulostavan suomalaistaustaisen perheen, johon otin yhteyttä. Tapasimme Suomessa kertaalleen ja sovimme siltä istumalta, että lähden heidän luokseen koko seuraavaksi lukuvuodeksi.

Au pair -perheeseeni en olisi voinut olla tyytyväisempi. Sain sopivasti työtä ja paljon vastuuta sekä vapauksia. Meillä vallitsi kunnioitus sekä luottamus molemmin päin ja asioista puhuttiin suoraan. Koin koko vuoden olevani osa perhettä, poikien isosisko, enkä kokenut koti-ikävää lainkaan. Au pair –perheeni saa täydet pisteet myös siitä, että perheeni ja ystäväni olivat aina tervetulleita vierailulle.

Münchenissä tutustuin moniin suomalaisiin au paireihin. Vietimme paljon aikaa yhdessä matkustellen, shoppaillen, kahvitellen, yöelämässä ja nähtävyyksiä kierrellen.

Päällimmäisenä mieleen on jäänyt kenties Oktoberfestit, joiden hulinaa pääsimme tarkastelemaan hyvin läheltä. Tekemistä ja ystäviä riitti, kunhan itse oli aktiivinen.

Vuosi Saksassa teki minusta rohkeamman, itsenäisemmän ja oma-aloitteisemman. Opin myös puhumaan saksaa paremmin.

Näin jälkikäteen ajateltuna yksi suurimmista anneista on kuitenkin se, että sain vuoden aikana yhden todella hyvän ystävän, jonka ensi kesän häissä olen kaasona. Kyseinen ystäväni jäi au pair -vuotemme jälkeen Saksaan opiskelemaan, mutta ystävyys säilyi - ja säilyy.

Au pair- vuoteni jälkeen palasin Suomeen kesällä 2009 ja syksyllä aloitin opiskelut. Keväällä 2010 sain kuitenkin taas ajatuksen, että haluaisin kesätöihin ulkomaille. Hain paikkaa ”tourist entertainerinä”.
Olin aiemmin etelänmatkoilla ihastellut ”entertainerin” työtä hotelliympäristössä, ja pohdin että ulospäin suuntautuneena ihmisenä, kyseinen työ voisi sopia minulle. Yllätyksekseni sainkin paikan, ja toukokuussa olin jo lentokoneessa matkalla Pohjois-Italiaan.

Vessa oli ainoita italialaisia sanoja joita osasin, joten hätäisesti yhdistelin sanoja ja sain aikaiseksi selityksen ”Lago di Garda in bagno” eli ”Garda-järvi vessassa”

Vietin Italiassa kolme ja puoli kuukautta, jonka aikana työskentelin viiden tähden ”Camping”-alueella 13-hengen kansainvälisessä ”Tourist entertainer”-ryhmässä.

Tehtävänämme oli pyörittää täyden palvelun camping-alueen lastenkerhoa sekä urheilu-, tapahtuma-, retkeily- ja iltaohjelmaa. Omalla kohdallani vastasin lasten toiminnasta, mutta pääsinpä myös järjestämään isoja camping-alueen juhlia, viemään turisteja retkelle Venetsiaan sekä pyöräretkille, ohjaamaan spinning-tunteja ja esiintymään musikaaleissa.

Kesä oli todella rankka, työpäiviä kertyi viikolle kuusi ja puoli - ja työtunteja parhaimmillaan 20 yhteen vuorokauteen. Kaikki oli kuitenkin sen arvoista, sillä meillä oli työporukan kanssa aivan huippukesä. Ylitin itseni monta kertaa ja sain kokemuksia, jollaisia en olisi voinut kerryttää missään muualla.

Italiaan lähtiessäni en puhunut sanaakaan italiaa, mikä vaikeutti joskus työtä. Tästä huolimatta vedin koko kesän lastenkerhoa, jonka lapset olivat pääosin saksalaisia ja italialaisia.

Minulla ei myöskään ollut yhteistä kieltä monen muun työntekijän kanssa. Muistankin elävästi tilanteen, jolloin yksin kotona ollessani vessamme viemäri alkoi tulvia ja minun oli pakko lähteä kertomaan asiasta alueen putkimiehelle. Vessa oli ainoita italialaisia sanoja joita osasin, joten hätäisesti yhdistelin sanoja ja sain aikaiseksi selityksen ”Lago di Garda in bagno” eli ”Garda-järvi vessassa”, luonnollisesti käsien huidonnalla säestettynä.

Vastauksena sain naurut ja pään pudistelua, mutta iltapäivällä putket oli korjattu. Kielitaito ei siis ole kaikki kaikessa. Omien kokemuksieni jälkeen olenkin sitä mieltä, että uskallus on tärkeintä. Kaikkea oppii ja keinoja keksii, kunhan ajaa itsensä tarpeeksi epämukaviin tilanteisiin - ja osaa nauttia niistä selviytymisestä!

Petra

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.