Hyppää pääsisältöön

Hulavanteella kudottu matto

Strömsön ohje: hulavanteella kudottu matto
Strömsön ohje: hulavanteella kudottu matto Kuva: Yle hulahula-matto

Hulavannetta voi käyttää myös kangaspuina tai kudontakehyksenä. Vanne vie vain vähän tilaa, ja sitä voi säilyttää vaikkapa sängyn alla, jos työ ei tule kerralla valmiiksi.

Vanteen avulla voi kutoa pienen pyöreän maton - kuten Lee Strömsössä - tai ison maton, jos yhdistät monta pientä ympyrää toisiinsa. Vanteella voi tehdä myös pöytäliinan, istuinalusen, istuintyynyn tai patalapun. Työn kokoa rajoittaa ainoastaan vanteen koko.

Jännittävä efekti syntyy käyttämällä erikoisia materiaaleja, kuten VHS-nauhaa tai vanhoista lakanoista tai vaatteista leikattua kudetta.

Strömsön Lee kutoi hulavanteella pyöreän maton, jota voi käyttää myös liinana.

Tarvikkeet:

 • hulavanne
 • kalastajanlankaa tai muuta vahvaa lankaa loimeksi (vanteeseen viritetyiksi langoiksi)
 • kolmea eriväristä matonkudetta, greipinkokoinen kerä kutakin väriä halkaisijaltaan 60 cm:n mattoon
 • terävä parsinneula, ompeluneula, ompelulankaa, sakset


Tee näin:

 1. Leikkaa kalastajanlangasta pätkä, jonka pituus on kaksi kertaa vanteen halkaisija + noin 20 cm. Tee haluamasi määrä tällaisia loimilankoja. Lee käytti 24:ää lankaa.
 2. Kiinnitä langan pää vanteen ympärille ja vedä lanka vanteen poikki ja takaisin samaan kiinnityskohtaan. Kiinnitä se niin, että sinulla on kaksinkertainen lanka.
 3. Kiinnitä seuraava lanka samalla tavalla mutta niin, että langat kulkevat nyt ristiin. Tee sama lopuille langoille niin, että ne jakaantuvat tasaisesti koko vanteen kehälle. Kiinnitä ne vuorotellen eri puolille vannetta, jotta se pysyy pyöreänä.
 4. Nyt vanteella on yhteensä 48 lankaa. Jotta niiden väliin voisi kutoa, niitä pitää olla pariton määrä. Vedä siis kaksi lankaa yhteen ja käsittele niitä yhtenä lankana. Niiden pitää olla samat kaksi lankaa koko työn ajan. Käytä pieniä matonkudekeriä, koska ne mahtuvat hyvin loimien väleistä.
 5. Kun alat kutoa, ujuta matonkuteen pää keskelle ja tee varovasti litteä solmu neljän loimilangan ympärille. Pujota kolmella ensimmäisellä kierroksella kude aina neljän langan ali ja yli kerrallaan, koska muuten keskustasta tulee helposti liian paksu ja muhkurainen. Ala kolmen kierroksen jälkeen pujottaa kude aina kahden langan ali ja yli kerrallaan. Jatka näin, kunnes loimilankojen välit alkavat tuntua pitkiltä. Jaa sitten langat niin, että kudot aina vain yhden langan ali ja yli. Muista edelleen käsitellä kahta yhteen vedettyä lankaa yhtenä, jotta loimilankoja on aina pariton määrä.
 6. Vaihda kuteen väriä makusi mukaan ompelemalla vanhanvärisen langan ja uudenvärisen langan päät yhteen. Siten työstä tulee tasainen ja siisti. Tee värinvaihto aina ympyrän samassa kohdassa, ellet halua lopputuloksesta kirjavaa.
 7. Kun matto on haluamasi kokoinen, kiinnitä viimeisen matonkuteen pää edelliseen kierrokseen ompelulangalla. Leikkaa sitten yksi loimilankapari kerrallaan irti ja solmi langat yhteen kuteen reunaan kahdella solmulla. Tee sama kaikille loimilangoille.
 8. Päättele sitten loimilangat. Pujota ne parsinneulan silmään ja ompele päät maton sisään.

Vinkki: Tiivistä kierrokset kunnolla sormilla äläkä vedä kuteita liian kireälle, koska silloin työstä tulee helposti kupruileva tai liian tiukka.

Tiivistä kierrokset kunnolla sormilla äläkä vedä kuteita liian kireälle, koska silloin työstä tulee helposti kupruileva tai liian tiukka.

Jos lopputuloksesta tulee kuitenkin muhkurainen, voit yrittää pelastaa maton pingottamalla sen alustaan nuppineuloilla ja kostuttamalla sen tai asettamalla sen päälle yöksi kostean pyyhkeen. Jos sinulla on kunnollinen höyrysilitysrauta, voit myös yrittää saada sillä maton tasaiseksi.

Aiemmat suomenkieliset Strömsö-ohjeet yle.fi/olotila-sivuilla

Kommentit
 • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

  Yllättävä sisäpuoli!

  Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

 • Ompele kori matonkuteista

  Ompele säilytyskori ompelukoneella.

  Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

 • Leijuvat kivet

  Kivet savesta kelluvat paremmin!

  Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.