Kun Kouluradio perustettiin vuonna 1934, sen tarkoituksena oli tavoittaa koululaiset ”maan syrjimmissäkin kolkissa”. Kouluradion ohjelmissa käytiin läpi samoja oppiaineita kuin kansakoulussakin, mutta lisäksi oppilaita heräteltiin kuuntelemaan ääniä ja kertomuksia. Yksi esimerkki siitä on Peikko Pörhö-Korvan vierailu radiotalossa.
Kun Kouluradio vuonna 1959 täyttää 25 vuotta, opetusministeri Heikki Hosia kertoo kouluradion tuottaneen huomattavia tuloksia, vaikka aluksi ei tiedetty, miten opetusvälinettä voitaisiin käyttää parhaiten. Kaavoihin kangistuminen ei ole tiedossa, sillä näköradio tuo sekä uusia ongelmia että mahdollisuuksia.
Samaisessa ohjelmassa ohjelmajohtaja Jussi Koskiluoma tarkastelee kouluradion perustamista ja kehittymistä. Ulkomaiset kokeilut olivat saaneet hyviä kokemuksia kouluradion kaltaisista ohjelmista, joten Yleisradio ehdotti kouluhallitukselle yhteistyön aloittamista vuonna 1930. Asia ei saanut kannatusta vielä silloin, mutta neljä vuotta myöhemmin kouluhallitus teki asiasta aloitteen.
Ohjelmassa kuullaan myös opettaja Kirsti Merisalon puhe, jossa hän kertoo, kuinka radio on laajentanut oppimisen mahdollisuuksia. ”Nykyhetken koululainen on jo niin kasvanut kiinni Kouluradioon, että huudahdus ’Tänään on kouluradio!’, purkautuu ilmoille ja odottavalla mielellä valmistaudutaan kuuntelemaan”, kertoo Merisalo.
Juhlaohjelmassa kuullaan lisäksi musiikkia sekä kansanruno Ohoh kullaista kotia.
Peikko Pörhö-Korva hiippailee Radiotaloon
Jälkimmäisessä ohjelmassa pääkaupunkilaispeikko, Peikko Pörhö-Korva, hiippailee Yleisradion radiotaloon ja tarkastelee Kouluradiosta tuttujen ohjelmien tekemistä. Hän ei halua, että kiiltävänappiset vahtimestarit hoksaavat hänen hiippailuaan, joten hän tekeytyy aivan pieneksi. Mutta mitä tapahtuu, kun Pörhö-Korva löytää radiotalon tehostevaraston? Huomaako vahtimestari Pörhö-Korvaa?
Teksti: Hannele Yli-Viitala
Tietolaatikko
Kouluradio perustettiin vuonna 1934. Ensimmäiset lähetykset kuuluivat 6. lokakuuta 1934.
Kouluradion tarkoituksena oli tavoittaa kaikki oppilaat, syrjäisemmilläkin seuduilla.
25-vuotias Kouluradio -audiosta on poistettu osia tekijänoikeudellisista syistä.