Hyppää pääsisältöön

Mari: "Olen huomattavasti avoimempi uusia ihmisiä kohtaan"

Mari Grand Canyonilla. Kuva: Yle muistot_mari

Kerro oma tarinasi, se tunne kun muutit ensimmäisen kerran ulkomaille opiskelemaan, töihin tai au pairiksi. Kirjoita ja lähetä kuva osoitteeseen aupairit@yle.fi - tai kommentoi Marin tarinan alle omat kokemuksesi.


MARI:

Muistan kesätöissä lukeneeni lehdestä ihmisten kokemuksia ulkomailla työskentelystä. Olin aloittamassa viimeistä vuottani lastenohjaajaopintojani ja koulun jatkaminen valmistumisen jälkeen ei ollut ensimmäisenä mielessäni.

Positiivisistä kokemuksista innostuneena aloin selvittämään mitä itse tekisin ja minne menisin. Muistan ensin tutkineeni muutaman kuukauden työjaksoja Briteissä hotellialoilla kunnes löysin au pair -sanan. Au pairiksi lähteminen tuntui luontevalta ja lastenohjaajakoulutustaustani suuri plussa. Päätin lähteä vuodeksi Yhdysvaltoihin au pairiksi.

Vuoden päivät valmistelin lähtöä ja järjestön kautta olin ehdottomasti päättänyt lähteä. Haastatteluissa eri perheiden kanssa oli välillä epäonnea ja vihdoin ajan löysin perheen Pohjois-Carolinasta Charlotte-nimisestä kaupungista.

Perheeseen kuului kolme lasta. Nuorin lapsista oli vain 9 kuukauden ikäinen ja keskimmäinen oli melkein 3-vuotias ja vanhin lapsista oli viisi, juuri paikallisen esikoulun aloittanut. Vanhemmat olivat tyypillisiä amerikkaisia.

Lähtöpäivä koitti elokuussa 2007, ja esimmäisen kerran lentokoneenseen eläessäni noustessani jännitys oli suuri. Nyt sitä lähtisi viettämään vuoden Jenkeissä.

Se, että itse olet toisessa maassa ja vieraassa kulttuurissa ja joudut opettelemaan uudentyylisen elämän, antaa itselle ymmärryksen Suomeen muualta päin muuttaneita kohtaan.

Matka oli pitkä ja vihdoin perille päästyä tunne oli hyvin epätodellinen. Maa jonka oli vain elokuvissa nähnyt tulisi olemaan asuinpaikkani seuraavan vuoden. Edessä oli vielä neljän päivän koulutusjakso New Jerseyssä ennen perheeseen pääsyä. Meidät majoitettiin hotelliin, ja tiiviin koulutusjaksojen ohessa pääsimme myös kiertoajelulle New Yorkin ihmeelliseen maailmaan.

En tiennyt mitä odotin kun pääsin vihdoin Charlotten lentokentälle. Perheen isä oli minua vastassa sillä saapumisaika oli suht myöhäinen. Uuteen kotini päästyä vastassa oli kuitenkin vanhimmat lapset sekä uusi äitini. Sain vain viikonlopun aikaa totutella lähiympäristöön sekä tulevaan rooliini.

Tehtäviini kuului vanhimman tyttären hakeminen koulusta, keskimmäisen vieminen ja hakeminen muutaman kerran viikossa kirkon kerhoon sekä lounas ja lasten pyykit ja lastenhuoneiden siisteys. Nuorin lapsista oli kanssani koko ajan sillä iän puolesta häntä ei voitu viedä vielä kerhoihin. Tämän takia sainkin nauttia vapaista viikonlopuista mikä mahdollsti toisten au pairien tapaamisen sekä matkustelun.

Vuosi vierähti nopeasti ja vuoden lopun lähestyessä sain perheeltä pyynnön jatkaa vielä lisäajalla heidän kanssaan. Suomessa vastassa olisi ollut työpaikan sekä oman asunnon etsiminen joten päätin tilanteen niin salliessa viettää vielä ylimääräisen vuoden perheen kanssa.

Päätin ottaa hyödystä kaiken irti ja lomailut vietinkin jenkeissä matkustellen. Ajattelin kun tänne asti on päässyt niin välillä kotiin en mene. Kierrettyä tulikin suurimmissa kaupungeissa sekä kuuluisimissa nähtävyyksissä. Unohtamatta sitä asiaa, että sain ystäviä ympäri maailman.

Se, että itse olet toisessa maassa ja vieraassa kulttuurissa ja joudut opettelemaan uudentyylisen elämän, antaa itselle ymmärryksen Suomeen muualta päin muuttaneita kohtaan. Olen huomattavasti avoimempi uusia ihmisiä kohtaan.

Kipinä tuosta sen verran jäi, että muutaman vuoden Suomessa vietettyäni lähdin takaisin ulkomaille töihin ja sain paikan matkaoppaana Turkista. Siellä nautin auringon alla puolitoista kesää. Nyt mietin, että mihin sitä seuraavaksi suuntaan.

Mari

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.