Hyppää pääsisältöön

Noora: "Palmut huojuivat lempeässä tuulessa, jostain syystä hymyilytti ihan hirveästi - olin rakastunut"

Noora on kiertänyt Australiaa ja Aasiaa. Kuva: Yle muistot_noora

Kerro oma tarinasi, se tunne kun muutit ensimmäisen kerran ulkomaille opiskelemaan, töihin tai au pairiksi. Kirjoita ja lähetä kuva osoitteeseen aupairit@yle.fi - tai kommentoi Nooran tarinan alle omat kokemuksesi.


NOORA:

"Oon niin tyytyväinen, että päätin lähteä au pairiksi ja sen jälkeen tutkimaan maailmaa vielä lisää! En varmastikaan olisi näin avoin, ennakkoluuloton ja rohkea jos olisin jäänyt Suomeen." Näin kirjoittelin blogiini vähän yli vuosi sitten.

Oli vuosi 2009 kun lukion loppuaikoina puhuin kavereideni kanssa au pairiksi lähtemisestä ja tulevaisuudesta muutenkin. Asuin silloin vielä kotikaupungissani Rovaniemellä ja halusin vain kovasti päästä pois niistä samoista ympyröistä.

Mulla ei ollut hajuakaan mitä haluaisin opiskella, joten päätin lähteä johonkin, missä ei tarvitsisi ajatella arjen ongelmia tai päättää nyt just heti mitä sitä tulevaisuudelta oikein haluaakaan.

Syksyllä asuinkin sitten jo Lontoossa keskellä vierasta perhettä ja ihan uusia maisemia. Kaikki oli aivan uutta. Ympärillä puhuttiin Emmerdale-kieltä, miehet käyttäytyivät herrasmiesten tavoin, tuntemattomat hymyilivät ja huutelivat hyviä huomenia.

Jos kaikki olisi mennyt hyvin, niin minusta ei varmastikaan olisi tullut yhtä itsenäistä ja vahvaa kuin mitä olen nyt.

Elämä oli erilaista ja jännittävää. Aina tietyin väliajoin tuli kuitenkin mieleen, että mitä ihmettä mie teen täällä vieraan perheen kotona ja vieraiden juttujen keskellä.

Vastoinkäymisiä tulikin vastaan jo kuukauden kuluttua perheeseen muuttamisesta. Olin varma, että luovutan ja lähden kotiin, mutta onneksi päätin jatkaa ja selviytyä suomalaisen sisun avulla. Lopulta viihdyin Lontoossa ja kyseisessä perheessä seitsemän ja puoli kuukautta, ja se aika kasvatti minua henkisesti todella paljon.

Jos kaikki olisi mennyt hyvin, niin minusta ei varmastikaan olisi tullut yhtä itsenäistä ja vahvaa kuin mitä olen nyt.

Tämän vähän yli puolivuotisen au pair -elämän jälkeen palasin takaisin Rovaniemelle ja mietin, että en enää IKINÄ lähde aupairiksi.

Never say never! Meni noin kolme kuukautta ja löysin itseni Australian länsirannikolta, kaupungista nimeltä Perth.

Tällä kertaa perheen etsimisessä meni pidempään, ja kun täydellinen paikka sattui kohdalle, niin ei mennytkään kuin kaksi viikkoa ja olin taas hyvästelemässä perhettä ja kavereita. Niin se mieli muuttui ja halusin jälleen kohti uusia seikkailuita.

Kun lensin kohti downunderia, en vielä tiennyt mihin olin sydäntäni oikein viemässä. Muistan sen hetken kun astuin ulos Perthin lentokentältä ja lähdin etsimään vastaan tullutta host-äitiäni. Palmut huojuivat lempeässä tuulessa, jostain syystä hymyilytti ihan hirveästi ja heti silloin tiesin, että se oli menoa nyt. Olin rakastunut.

Australia oli todellakin rakkautta ensisilmäyksellä, eikä se rakkaus ole vieläkään hiipunut. En ole ikinä tuntenut samoin kuin siellä ollessani. Joskus vain ajoin autolla upeaa rantatietä kohti surffituntejani ja yhtäkkiä tunsin olevani maailman onnellisin tyttö. Host-perheestä tuli au pair -ajaksi kuin oma kakkosperhe ja Perth tuntui aivan toiselta kodilta. Sitä on vaikea selittää kuinka mahtavia tunteita koin siellä asuessani, se aika oli vain jotain aivan uskomatonta.

Mulla oli paluulippu taskussa yhdeksän kuukauden päähän, mutta sillä kertaa Suomen vierailu kestikin vain kuusi päivää ja samalla ilmoitin kaikille palaavani takaisin Australiaan.

Kyseinen ilmoitus ei tainnut tulla kenellekään yllätyksenä, sen verran onnellinen olin ollut. Au pairin työtä en enää jatkanut, vaan halusin uusiin haasteisiin. Asuin esimerkiksi pienessä kylässä Pohjois-Australiassa nimeltään Kununurra, missä tein vapaaehtoistyötä myrkyllisiä sammakoita pyydystäen ja sen jälkeen menin melkein kolmeksi kuukaudeksi töihin maissipellolle. En ikinä unohda niitä työpäiviä kun oli +42 astetta lämmintä ja pellolla piti olla pitkähihainen paita ja pitkät housut päällä.

Kaikkeen sitä tulikin nokkaansa työnnettyä, mutta onneksi tuli, koska koin aivan uskomattomia juttuja! Semmosia asioita, joita ei tule kokemaan ikinä uudestaan tai missään muualla maailmassa.

Once in a lifetime experiences! Australia elämää tulikin elettyä yhteensä noin puolentoista vuoden ajan, ja Aasiaakin tuli nähtyä melkein puolen vuoden edestä. Palasin Rovaniemelle, muutin hetkeksi vielä Englantiin ja sitten päädyin asumaan Helsinkiin, mutta sydän on edelleen Australiassa.

Rakastuin matkustamiseen ja uusin kokemuksiin täysillä ja tiedänkin, että minun reissut ei ole vielä täysin koettu. Tulevaisuudessa haluan päästä maihin ja maanosiin, joissa en ole vielä käynyt ja olen aina avoin uusille kokemuksille.

En tiedä yhtään, minkälainen ihminen olisin nyt, jos olisin vaikka mennyt lukiosta suoraan opiskelemaan.

Matkustaessa oppii todella paljon niin muista ihmisistä ja kulttuureista kuin omasta itsestäänkin. Vaikka matkustaisi yksin, niin ei ikinä kuitenkaan ole yksin kun joka puolella on muita samanhenkisiä seikkailijoita, joista voi saada vaikka elinikäisiä ystäviä. Itselleni kävi juuri niin, ja nyt olen monta ihanaa ystävää rikkaampi.

Ulkomailla asuminen on muuttanut minua aivan täysin. En tiedä yhtään, minkälainen ihminen olisin nyt, jos olisin vaikka mennyt lukiosta suoraan opiskelemaan. Toiset valitsivat sen tien ja minun valintani oli lähteä kokemaan ja kohtaamaan uusia seikkaluja.

Olen valintaani täysin tyytyväinen ja tekisin kaiken uudestaan muuttamatta mitään. Monet ihmiset ovat sanoneet, että valintani ovat olleet todella rohkeita, eivätkä he itse pystyisi samaan. Sitten on myös niitä, joiden mielestä olisi pitänyt tehdä "niin kuin kaikki muutkin" eli opiskella, päästä vakituiseen työhön ja perustaa perhe.

Olen vasta 23-vuotias ja minulla on koko elämä aikaa tehdä niitä "oikeita" asioita. En kadu päätöstäni lähteä kohti tuntematonta, koska matkusteleminen on paras asia mitä voin tässä maailmassa kokea!

The only things you regret are the things you didn't do!

Noora

- Nooran blogi - ja vanhempi blogi Englannista

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

Kommentit
 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.