Hyppää pääsisältöön

Paska kaupunni on töherrystä suurempi

Oulussa Uudellakadulla on seinäkirjoitus, jonka kaikki kaupungissa tuntevat.

Paska kaupunni -töherryksen juuret juontavat Kauko Röyhkän Paska kaupunki -lauluun, mutta sen merkitykset ovat kappaletta suuremmat.

Paska kaupunni kertoo tyytymättömyydestä Oulun kaupunkiin, sen politiikkaan ja ihmisiin. Kirjoitus maalataan aina piiloon, mutta joka kerta se ilmestyy takaisin hieman muuttuneena.

Kotimaan kasvot -ohjelmassa vuodelta 2007 Oulun kaupungin osallisuusvalmentaja Pasi Laukka kertoo graffitista ja sen elämänkaaresta.

Mitä muistoja Paska kaupunni sinussa herättää? Voit jakaa muistosi tämän artikkelin alapuolella.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto