Hyppää pääsisältöön

Sosiaalinen media luokiteltiin päihteeksi

Sosiaalinen media on päässyt omaksi päihderyhmäkseen lasten ja nuorten ehkäisevässä päihdetyössä Kotkassa. Somen aiheuttamat vieroitusoireet voivat olla voimakkaita ja monella saattaa olla tunteidenhallinta hukassa, kun somen käyttö kielletään.

Facebookin käyttöä mobiilissa // Kuva: YleX / Anni

Yle Uutiset kertoo lasten ehkäisevän päihdetyön Kotkassa luokitelleen sosiaalisen median omaksi päihderyhmäkseen. Siellä kuudesluokkalaisille tarkoitetussa ehkäisevän päihdetyön tapahtumassa on omat huoneet sosiaalisen median lisäksi tupakalle, energiajuomille, nuuskalle sekä alkoholille ja kannabikselle.

Some täyttää päihteen kriteerit, koska se aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita. Kotkan terveydenedistämisyksikön ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Minna Keveri kertoo Yle Uutisille, ettei sosiaalinen media tuhoa maksaa ja aivoja samoin kuin perinteiset päihteet, mutta kehokin voi oireilla liialliseen somen käyttöön.

- Fyysisiäkin oireita tulee, jos lapsi on yötäpäivää netissä. Ergonomia kärsii, ja tekee se aivoillekin hallaa. Kaikki kaventuu. Se on kuin vankila, Keveri kommentoi.

Ennaltaehkäisevässä päihdetyössä on nähty pieniä lapsia, jotka saavat vieroitusoireita, kun tabletti tai älypuhelin otetaan pois. Keveri kertoo Yle Uutisille itkuraivokohtauksista ja ovien paiskomisesta. Tunteiden hallinta on monella hukassa, kun sosiaalisen median käyttöä rajoitetaan.

Lue lisää Yle Uutisten jutusta: Sosiaalisesta mediasta tuli päihde – jo pikkulapset raivoavat vieroitusoireissaan

Oikaisu 25. maaliskuuta: Jutusta on poistettu erheellinen maininta Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä. EHYT ry ei ole luokitellut sosiaalista mediaa päihteeksi, eikä sillä ole tämän jutun kanssa tekemistä.

Lähteet: Yle Uutiset