Hyppää pääsisältöön

Minkä näköinen pilleri on paras?

Kuva: Milla Vahtila lääkkeet

Keltaista masennukseen, punaista piristykseen. Ei ole yhdentekevää, minkä värisen pillerin pistät suuhusi, varsinkin jos kyse on plasebolääkkeestä. Kysyimme sivuillamme, minkä väriset lääkkeet tepsivät tehokkaimmin mihinkin vaivaan. Tällaiset olivat tulokset.

Lääkkeiden lume- eli plasebovaikutuksia tutkittaessa on huomattu, että lääkepillerin ulkomuoto vaikuttaa ihmisten alitajuntaan ja siten jopa lääkkeen tehokkuuteen. Tutkimuksissa on selvinnyt, että niin lääkkeen koko, muoto, maku, väri kuin lääkkeiden lukumäärä vaikuttavat, mihin vaivaan ja kuinka voimakkaasti potilas kokee lääkkeen tehoavan.

Testasimme pätevätkö kansainväliset tutkimustulokset plasebolääkkeden väreistä myös Suomessa. Vaihtoehtoina oli erimuotoisia ja -värisiä pillereitä, ja niistä lukijoidemme piti valita tehokkaimmat lääkkeet masennukseen, kipuun, närästykseen ja erektio-ongelmiin. Lisäksi kysyimme, mikä pillereistä on mahdollisesti karamelli.

Keltainen pilleri masennukseen, valkoinen vatsavaivoihin

Tehokkaimmaksi masennuslääkkeeksi eniten ääniä sai pieni, kellertävän oranssi pilleri. Tämä ei ollut yllättävää, sillä plasebolääkkeillä tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että keltaiset pillerit tehoavat erityisen hyvin juuri masennukseen. Luultavasti ihmiset yhdistävät keltaisen auringon värin iloisuuteen ja pirteyteen.

Punaiset pillerit ovat tehokkaimpia

Suurimman suosion tehokkaimmaksi kipulääkkeeksi kyselyssämme sai pitkänmallinen pilleri, joka oli väriltään keltainen ja turkoosi.

Aasiassa tehokkaimmiksi kipulääkkeiksi kuluttajat arvioivat punaiset ja pinkit pillerit. Toisaalta punaiset pillerit ovat tehokkaita moneen muuhunkin vaivaan.

Useissa tutkimuksissa punaisilla lääkkeillä on todettu piristäviä ja stimuloivia vaikutuksia. Lisäksi punaiset lääkkeet koetaan yleisesti muita tehokkaampia. Punaiset lääkkeet eivät taida olla meille suomalaisille niin tuttuja ja niinpä tehokkaimmaksi kipulääkkeeksi koettiin tutunmallinen pilleri.

Närästykseen suurin osa vastanneista olisi napannut vihreän kapselin. Tutkimuksissa valkoista pilleriä on pidetty tehokkaimpana lääkkeenä vatsavaivoihin kuten mahahaavaan. Vihreän väriset lääkkeet taas koetaan rauhoittavina ja niiden on havaittu lievittävän tehokkaimmin ahdistuneisuutta. Ehkäpä vihreän värin koettiin rauhoittavan myös ärtynyttä vatsaa.

Mitä parempi nimi, sen tehokkaampi lääke

Tehokkaimmaksi erektiolääkkeeksi valittiin pieni, sininen pilleri merkiltään Penetrix. Tutkimuksissa on havaittu, että lääkkeitä, joihin on painettu jokin tuotenimi, pidetään uskottavampina kuin sellaisia, joissa ei ole mitään painatusta.

Tuotenimi tekee pilleristä uskottavan

Myös tuotenimi on hyvä miettiä tarkasti, sillä nimen pitää vielä mielellään tuoda mieleen lääkkeeseen liittyviä positiivisia asioita, kuten Penetrix kokeessamme monelle toikin. Ilmeisesti runsas konsonanttien käyttö, ja esimerkiksi kirjaimet x tai z, tekevät lääkkeiden nimistä vielä erityisen vakuuttavia.

Karkiksi eniten ääniä sai kulmikkaan muotoinen pinkki pilleri. Värit vaikuttavatkin jopa makuaistimukseemme. Intiassa tehdyssä tutkimuksessa osa koehenkilöistä arvio nimenomaan punaiset ja pinkit pillerit parhaimman makuisiksi riippumatta siitä, mitä ne oikeasti sisälsivät.

Koehenkilöt arvioivat vieläpä pinkit makeammiksi kuin punaiset, joten oman testimme tulos korreloi hyvin ainakin tämän tutkimuksen kanssa.

Näillä neuvoilla saat lumelääkkeestäsi mahdollisimman tehokkaan

Jotta saa lumelääkkeestään parhaan mahdollisen hyödyn irti, olisi sitä hyvä nappailla useamman kerran päivässä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi neljä kertaa päivässä otettava plasebolääke on tehokkaampi kuin vain kaksi kertaa päivässä otettava lumelääke.

Lisäksi parhaimman vaikutuksen lumelääkkeelle saa kun sen määrää valkotakkinen ”lääkäri”.

Plasebo- eli lumevaikutusta käsiteltiin Prisma Studiossa:.

Kommentit