Hyppää pääsisältöön

Punkin äiti Nina Hagen ymmärtää median arvon

Saksalainen laulaja Nina Hagen kutsuu itseään The Motheriksi, punkin äidiksi. Hänen saksankielinen punkkinsa ja värikäs ulkomuotonsa ovat tehneet hänestä näkyvän muusikon ympäri maailmaa. Vuonna 1984 Anna palaa -ohjelma haastatteli Itä-Berliinissä syntynyttä Hagenia hänen mediakuvastaan. Vuonna 2003 hän lauloi Apocalyptican musiikkivideolla Rammstein-cover Seemannin.

Englanninkielisen haastattelun tekstitys on hävinnyt, mutta toimittaja kysyy häneltä pop-lehtien roolista Hagenin luodessa uraa Länsi-Euroopassa. Hagen näkee lehtien roolina tuoda esiin mahdollisimman paljon tietoa ja värikästä sisältöä, esimerkiksi nuorten ongelmista lukijoiden saataville ja se on hänestä hyvä asia.

Vaikka lehdet saattavat vähätellä Hagenia taiteilijana ja jopa esineellistää häntä, kokee hän olevansa onnekas, sillä usein hänestä on kirjoitettu myös mielenkiintoisia ja monipuolisia juttuja. Esimerkiksi kun hän asui New Yorkissa ja pystyi saksalaisille lehdille näyttämään miten elää ja mistä ostaa vaatteensa.

Hän on tyytyväinen hänestä välitettyyn kuvaan ja pitää sitä todellisena. Hagenista olisi hassua valittaa siitä kuvasta, jota hänestä toisinnetaan mediassa, sillä itsehän hän sen kuvan on medialle antanut.

Tuosta tietoisesta artistin mediakuvanrakentamisesta nähtiin hyvä esimerkki vuonna 1984 nuorten musiikkitietovisa Fråckissa. Lyhyessä haastattelupätkässä Hagen vääntelee naamansa ja ilmeilee. Tekstittämättömässä klipissä hän esittää kilpailijoille kolme kysymystä ja lopussa vastaa muutamiin kysymyksiin. Samassa ohjelmassa näytettiin Hagenin musiikkivideo kappaleesta Zarah, jonka teki alunperin tunnetuksi ruotsalainen Zarah Leander nimellä Ich weiss, es wird einmal ein Wunder geschehen.

Artikkelin päämediana on Apocalyptican Seemann-musiikkivideo, jolla Hagen laulaa. Laulu on alunperin saksalaisen Rammsteinin levyttämä.

Tietolaatikko

Nina Hagen syntyi vuonna 1955 Itä-Berliinissä. Tältä sivulta löytyy hänen kuvallinen biografiansa.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto