Hyppää pääsisältöön

Punkin äiti Nina Hagen ymmärtää median arvon

Saksalainen laulaja Nina Hagen kutsuu itseään The Motheriksi, punkin äidiksi. Hänen saksankielinen punkkinsa ja värikäs ulkomuotonsa ovat tehneet hänestä näkyvän muusikon ympäri maailmaa. Vuonna 1984 Anna palaa -ohjelma haastatteli Itä-Berliinissä syntynyttä Hagenia hänen mediakuvastaan. Vuonna 2003 hän lauloi Apocalyptican musiikkivideolla Rammstein-cover Seemannin.

Englanninkielisen haastattelun tekstitys on hävinnyt, mutta toimittaja kysyy häneltä pop-lehtien roolista Hagenin luodessa uraa Länsi-Euroopassa. Hagen näkee lehtien roolina tuoda esiin mahdollisimman paljon tietoa ja värikästä sisältöä, esimerkiksi nuorten ongelmista lukijoiden saataville ja se on hänestä hyvä asia.

Vaikka lehdet saattavat vähätellä Hagenia taiteilijana ja jopa esineellistää häntä, kokee hän olevansa onnekas, sillä usein hänestä on kirjoitettu myös mielenkiintoisia ja monipuolisia juttuja. Esimerkiksi kun hän asui New Yorkissa ja pystyi saksalaisille lehdille näyttämään miten elää ja mistä ostaa vaatteensa.

Hän on tyytyväinen hänestä välitettyyn kuvaan ja pitää sitä todellisena. Hagenista olisi hassua valittaa siitä kuvasta, jota hänestä toisinnetaan mediassa, sillä itsehän hän sen kuvan on medialle antanut.

Tuosta tietoisesta artistin mediakuvanrakentamisesta nähtiin hyvä esimerkki vuonna 1984 nuorten musiikkitietovisa Fråckissa. Lyhyessä haastattelupätkässä Hagen vääntelee naamansa ja ilmeilee. Tekstittämättömässä klipissä hän esittää kilpailijoille kolme kysymystä ja lopussa vastaa muutamiin kysymyksiin. Samassa ohjelmassa näytettiin Hagenin musiikkivideo kappaleesta Zarah, jonka teki alunperin tunnetuksi ruotsalainen Zarah Leander nimellä Ich weiss, es wird einmal ein Wunder geschehen.

Artikkelin päämediana on Apocalyptican Seemann-musiikkivideo, jolla Hagen laulaa. Laulu on alunperin saksalaisen Rammsteinin levyttämä.

Tietolaatikko

Nina Hagen syntyi vuonna 1955 Itä-Berliinissä. Tältä sivulta löytyy hänen kuvallinen biografiansa.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto