Hyppää pääsisältöön

Punkin äiti Nina Hagen ymmärtää median arvon

Saksalainen laulaja Nina Hagen kutsuu itseään The Motheriksi, punkin äidiksi. Hänen saksankielinen punkkinsa ja värikäs ulkomuotonsa ovat tehneet hänestä näkyvän muusikon ympäri maailmaa. Vuonna 1984 Anna palaa -ohjelma haastatteli Itä-Berliinissä syntynyttä Hagenia hänen mediakuvastaan. Vuonna 2003 hän lauloi Apocalyptican musiikkivideolla Rammstein-cover Seemannin.

Englanninkielisen haastattelun tekstitys on hävinnyt, mutta toimittaja kysyy häneltä pop-lehtien roolista Hagenin luodessa uraa Länsi-Euroopassa. Hagen näkee lehtien roolina tuoda esiin mahdollisimman paljon tietoa ja värikästä sisältöä, esimerkiksi nuorten ongelmista lukijoiden saataville ja se on hänestä hyvä asia.

Vaikka lehdet saattavat vähätellä Hagenia taiteilijana ja jopa esineellistää häntä, kokee hän olevansa onnekas, sillä usein hänestä on kirjoitettu myös mielenkiintoisia ja monipuolisia juttuja. Esimerkiksi kun hän asui New Yorkissa ja pystyi saksalaisille lehdille näyttämään miten elää ja mistä ostaa vaatteensa.

Hän on tyytyväinen hänestä välitettyyn kuvaan ja pitää sitä todellisena. Hagenista olisi hassua valittaa siitä kuvasta, jota hänestä toisinnetaan mediassa, sillä itsehän hän sen kuvan on medialle antanut.

Tuosta tietoisesta artistin mediakuvanrakentamisesta nähtiin hyvä esimerkki vuonna 1984 nuorten musiikkitietovisa Fråckissa. Lyhyessä haastattelupätkässä Hagen vääntelee naamansa ja ilmeilee. Tekstittämättömässä klipissä hän esittää kilpailijoille kolme kysymystä ja lopussa vastaa muutamiin kysymyksiin. Samassa ohjelmassa näytettiin Hagenin musiikkivideo kappaleesta Zarah, jonka teki alunperin tunnetuksi ruotsalainen Zarah Leander nimellä Ich weiss, es wird einmal ein Wunder geschehen.

Artikkelin päämediana on Apocalyptican Seemann-musiikkivideo, jolla Hagen laulaa. Laulu on alunperin saksalaisen Rammsteinin levyttämä.

Tietolaatikko

Nina Hagen syntyi vuonna 1955 Itä-Berliinissä. Tältä sivulta löytyy hänen kuvallinen biografiansa.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto