Hyppää pääsisältöön

Aimo Tukiainen loi Marskille muodon

Aimo Tukiaisen veistämä Mannerheimin ratsastajapatsas oli monien mielestä sodanjälkeisen Suomen merkittävin patsashanke. Kuvanveistäjä ei erottele suurmiehiä poliittisen kannan perusteella. Tukiaisen Lauttasaaren ateljeessa ”valkoinen kenraali” seisoo sulassa sovussa vasemmistojohtaja Eetu Salinin rinnalla.

”Täällä he ovat rinnakkain ja sovinnossa”, sanoo Aimo Tukiainen Eetu Salinin ja Mannerheimin patsaista.

Vuonna 1962 valmistuneessa ohjelmassa Aimo Tukiainen kertoo kuvanveistäjän työstä ja erityisesti Mannerheimin ratsastajapatsaan valmistumisesta.

Mannerheimin veistoshankkeesta järjestettiin 50-luvulla kaksi veistoskilpailua. Ensimmäisellä kierroksella Tukiainen ei pärjännyt, mutta toisen kierroksen hän voitti.

Ajatus patsaan muodosta syntyi muistikuvien, valokuvien ja kirjallisuuden perusteella. ”Idealismia siinä ei ole”, Tukiainen sanoo, vaikka suurtyöhön kohdistuneet odotukset lähtivät sankarimyyteistä.

Kristuksen pää putosi lattialle ja hajosi

Haasteita oli myös Sallan alttarireliefin kanssa. Kun reliefi ”Tulkaa minun tyköni” oli valmistumassa, Kristuksen pää putosi lattialle ja hajosi. ”Hyvä, että putosi, koska uusi pää oli parempi”, Tukiainen sanoo.

Tukiainen tunnetaan erityisesti monumentaaliveistäjänä ja suurmiesten kuvaajana. Monet kansalaissodan punaisten muistomerkit ja jatkosodan sankaripatsaat ovat hänen käsialaansa. Monipuolisesta tuotannosta kertovat mm. Eetu Salinin muistomerkki, Lallin patsas, Juhani Ahon patsas, Veikko Hakulisen hiihtäjäpatsas ja Väinö Linnan hautamuistomerkki.

Uran alkuvaiheessa Tukiaisen materiaaleja olivat kivi ja pronssi. Myöhemmin mukaan tulivat myös betoni ja rauta. Alkuvaiheessa Tukiaisen tyyli oli esittävää, mutta Mannerheimin ratsastajapatsaan valmistumisen jälkeen hän omaksui modernimman ja vapaamman veistotyylin. Realistinen tyyli vaihtui informalismiin.

Luonnos Marskin ratsastajapatsaan päästä
Luonnos Marskin päästä Luonnos Marskin ratsastajapatsaan päästä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Aimo Tukiainen
Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen
Kuvanveistäjä ei erottele suurmiehiä poliittisen kannnan mukaan, sanoo Aimo Tukiainen. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Aimo Tukiainen
Luonnos veistoksesta Torielämää
Luonnos veistoksesta Torielämää. Luonnos veistoksesta Torielämää Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Aimo Tukiainen

Marskin patsaan muovaaja

Tuotanto: Yleisradio 13.01.1962
Tuottaja: Osmo Visuri

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto