Hyppää pääsisältöön

Alkon murtuva monopoli

Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995, yksi puheenaihe oli Alkon viinamonopolin tulevaisuus. Vaatisiko EU alkoholin myynnin vapauttamista? A-plus paneutui Suomen alkoholilainsäädännön ja EU:n vaatimusten suhteeseen.

”Hyvää iltaa, Suomen viinamonopoli on murtumassa. Edestakainen päivämatka tänne Viroon maksaa 55 markkaa ja pullo viinaa reilut kymmenen markkaa. Täällä Tallinnassa on siis huomattavasti edullisempaa käydä ostoksilla kuin Helsingin Alkossa”, kuuluu A-plussan reportaasin alkupuhe virolaisen viinakaupan hyllyn ääreltä.

Samalla todetaan kuitenkin, että pelkkä Viron viinaralli ei Alkoa kaada, mutta Euroopan unioni toi muutoksia. Alko joutui luopumaan yksinoikeudestaan viinan maahantuontiin, valmistukseen ja tukkumyyntiin. Suomalaisyrittäjät tarttuivat nopeasti mahdollisuuteen. Luvat vaativat kuitenkin paperisotaa tuotevalvontakeskuksen kanssa ja muutamia erilaisia maksuja.

Myös kotimaisen viinin paikallinen vähittäismyynti vapautui, mutta erinäisten verojen ja maksujen vuoksi Alkon tuotteiden kanssa kilpailu ei onnistu ainakaan hinnalla.

Tuotevalvontakeskuksen ylijohtaja Ilkka Suojasalmi ei halua keskuksen leimautuvan hankalan byrokraattiseksi viranomaiseksi. ”Tämän päivän hallinnon pitää olla myös palveleva”, hän sanoo.

Suojasalmi vakuuttaa myös, että valvontaa tehdään Suomen kansalaisten etu mielessä, ei Alkon monopolia tukien. Hän vetoaa myös alkoholilain päätarkoitukseen, alkoholin haittavaikutuksien minimointiin, mikä on lähtökohtana myös tuotevalvonnassa.

Keskon johtaja Reima Oinaanoja vastaa diplomaattisesti, kun aiheena on viinien mahdollinen saapuminen maitokauppoihin.

”Eletään vaiheittain näiden asioiden kanssa. Eduskunta ja poliitikot tekevät sen päätöksen milloin ajankohta on heidän mielestään sopiva. Tietenkin kun mennään eurooppalaiseen kulttuuriin ja -toimintamalliin, niin toivotaan että myönteistä kehitystä jossain vaiheessa tapahtuu.”

Alkon pääjohtaja Ilkka Suominen arvioi, että Suomen korkeaan alkoholiveroon ja -hinnoitteluun kohdistuu painetta, jos Suomi joutuu hyväksymään eurooppalaiset pelisäännöt. EU tarkkailee Suomen ja Ruotsin alkoholimonopoleja, muun Euroopan tuotteita ei saa syrjiä.

Reportaasi päättyy ennustukseen: ”Alkoholin vapaa maahantuonti lisääntyy väistämättä, kieltolain rippeet murenevat, ja uusi eduskunta joutuu miettimään poliitikkojen tekemättä jättämisiä uudestaan.”

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto