Hyppää pääsisältöön

Jukka Tiensuun väärät muistot

Jukka Tiensuuta (s. 1948-) voi hyvällä syyllä luonnehtia suomalaisen musiikin voimahahmoksi: hänet tunnetaan paitsi säveltäjänä, myös cembalistina jonka levytykset hakevat edelleen vertaistaan, pianistina, opettajana, Viitasaaren Musiikin Aika –festivaalin perustajana ja festivaaliorganisaattorina. Uuden musiikin ohella Tiensuu on perehtynyt laajalti vanhaan musiikkiin ja sen esityskäytäntöihin.

Vuonna 1983 julkaistussa säveltäjäesitteessään Jukka Tiensuu ilmoittaa työskentelynsä lähtökohdaksi ajatuksen musiikista lyhimpänä tienä korkeimpiin henkisiin maailmoihin ja toteaa että teoksella pitää olla oma erityinen syynsä syntyä. Tämän vuoksi Tiensuun sävellysprosessi etsii aina uusia muotoja ja tarvitsee raaka-aineekseen mitä moninaisimpia materiaaleja.

Tiensuun tuotannolle onkin leimallista sellainen tyylien, tekniikoiden ja materiaalien moninaisuus, jolle on vaikea löytää vertailukohtia. Tiensuu ei tunnetustikaan kommentoi teoksiaan, koska ei halua tulla henkilönä kytketyksi liian suoraan musiikkiinsa. Taustalla on myös ajatus teoksesta kiinnostavana itsessään, ei niinkään sen tekijästä tai henkilöstä sen takana - Tiensuu jättää löytämisen ilon lyhentämättömänä kuuntelijalle.

Tiensuun tuotannon keskeisin osa muodostuu nykyisellään orkesteriteoksista. Soitinmusiikin painokkuus on Tiensuun tuotannossa niinikään leimallista – orkesteriteosten lisäksi merkittävä osa Tiensuun tuotannossa on kamarimusiikkiteoksilla vokaaliteosten määrän jäädessä huomattavan pieneksi muun tuotannon laajuuteen nähden.

Ylen Tiensuulta tilaaman orkesteriteoksen False Memories I-III alaotsikkona on Morphoses for orchestra. Teoksen osat voidaan paitsi esittää missä tahansa järjestyksessä, myös erillisinä numeroina.

I Review
II Nostalgy
III Trauma

Äänitetty Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Finlandia-talossa 18.4.2008. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo.

Teksti: Kalle Autio

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto