Hyppää pääsisältöön

Kahdeksannet suomirockit: Jii Karjalainen kahdesti, Hanhiniemi, Heikki Salo, Veltto ja Juho Juntunen

Kahdeksannessa osassaan Suomirockin sensuroimaton historia -sarjamme tutkailee sekä suomenkielisen rockin läpimurtoa 1970-luvulla että 1980-luvun huiman nousukauden vaikutusta aikakauden musiikkiin, ja kurkistaa lopuksi 1990-luvullekin.

Tämänkertaisen julkaisuerän avaa kahdella haastattelulla Jii Karjalainen. Ensimmäisessä, Kunnian kentät -sarjaan tehdyssä haastattelussa hän muistelee isoa, torvisektion ryydittämää Mustat lasit -yhtyettään. Sen suosio osui 1980-luvun nousukauteen ja talouden villeihin vuosiin.

Nousukauden taittuessa syväksi lamaksi, Jukka Karjalainen hajotti Mustat lasit ja valitsi uuden suunnan Yhtyeineen-bändin kanssa. Jii Karjalainen on erinomainen haastateltava, avoin puheissaan, analyyttinen vastauksissaan ja hän myös suhtautuu kuvaustilanteeseen hyvin ammattimaisesti, ajattelee sen olevan yhteistyötä, jossa sekä kuvausryhmä että haastateltava yhdessä pyrkivät parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Ensimmäistä nyt nähtävistä haastatteluista kuvattaessa hän oli hyvin innoissaan tavasta, jolla silloin oli alettu kuvata NHL-pelien erätaukohaastetteluja, taustakankaan ja kiinteiden valojen avulla niissä saatiin aikaiseksi huoliteltu vaikutelma. Jouduin myöntämään, että olin saanut inspiraation kuvauksiemme lavastusratkaisuun juuri noista jääkiekkohaastatteluista: halpa, nopea mutta hyvältä näyttänyt ratkaisu.

Kahden muunkin haastateltavamme 1980-lukua leimasi nousukausi ja heidän yhtyeittensä suuri suosio. Kolmannen naisen Pauli Hanhiniemi muistaa haastattelussa epäilleensä ajan henkeä ja nähneensä itsensä ja yhtyeensä vastavoimana taloushuumalle.

Miljoonasateen Heikki Salo taas pyörittelee omassa haastattelussaan päätään muistellessaan kuin bändin keikoilla arkipäivisinkin tuvat olivat täynnä. Viina virtasi ja ihmiset tanssivat pöydillä. Puhelias Heikki Salo innostui haastattelumme aiheesta niin, että alkoi jo vastailla kahvipöydässä ja oli täydessä vauhdissa ennen kuin pääsimme studioon tai kamera kävi. Sen vuoksi nyt nähtävä leikkaamaton haastattelu alkaa kesken lauseen.

Vielä puheliaampi on, etenkin itsestään puhuessaan, kansanedustaja, psykologi ja rocklegenda Veltto Virtanen. Häneltä ei tarvinnut paljon kysellä, kunhan antoi kameran käydä, juttua piisasi. Haastatteluun oman vahvan jännitteensä toi se, että se kuvattiin Tampereen Cumulus-hotellin alakerran saunakabinetissa heti Juice Leskisen haastattelun jälkeen.

Juice ja Veltto tapasivat aulassa. Omalla muusikonurallaan Juicen varjoon jäänyt Veltto avaa haastattelussa ehkä sen vuoksi poikkeuksellisen tarkkaan omaa, Juicesta erillistä merkitystä tamperelaisen rockin kantaisänä. Kainostelematta tippaakaan.

Viimeinen haastateltava tässä erässä on ehkä legendaarisin suomalainen rocktoimittaja, Juho Juntunen. Haastattelussa käydään läpi 1970-lukua, Love Recordsia ja Sex Pistolsin keikan kieltämistä tammikuussa 1978. Haastattelun aikaan Juho ei ollut vielä keksinyt legendaarista Soittakaa Paranoid! -huutoaan, joten siitä en voinut kysyä.

Teksti: Axa Sorjanen

Kommentit