Hyppää pääsisältöön

Kirjapainoala oli arvostettu elinkeino entisaikojen Porvoossa

Historian havinaa on havaittavissa vuonna 1946 valmistuneessa Porvoon kaupungin esittelyfilmissä, joka oli samalla Porvoon kaupungin 600-vuotisfilmi. Filmi korostaa Porvoota taiteen ja kirjojen kaupunkina.

Yli 500 vuotta vanha tuomiokirkko, silta ja joen rannalla olevat punaiset ranta-aitat muodostavat tunnetuimman ja kuvatuimman Porvoon. Tuomiokirkon läheiset kadut tarjoavat maalauksellisia kuvia pienine taloineen ja kuluneine katukivetyksineen. Kirkon vierellä olevalla hautausmaalla Eugen Schaumanin, Johan Ludvig Runebergin ja Werner Söderströmin hautamuistomerkit muistuttavat Porvoon moninaisesta historiasta ja kulttuuritaustasta. Idyllinen vanha Porvoo huokuu menneisyyttä.

Porvoo vaalii tunnetuimpien taiteilijoidensa muistoa. Kuvanveistäjien Walter Runebergin ja Ville Vallgrenin työt ovat esillä monine luonnoksineen kaupungin museoissa. Kansallisrunoilija Runebergin monikymmenvuotinen koti toimii museona. Oma paikkansa museossa löytyy myös taidemaalari Albert Edelfeltin Haikko-huoneelle.

Uutta Porvoota edustavat Werner Söderströmin kirjantuotantolaitokset. Perinteet kirjanpainamiselle ulottuvat vuoteen 1860, jolloin Söderströmin kirjapaino aloitti toimintansa. Kirjanpainajan ammattia arvostettiin. Porvoon kaikista asukkaista kirjantuotantoa palvelee joka kymmenes. Filmissä esitetään, miten WSOY:n uudenaikaisessa laakapainossa syntyy monien työvaiheiden jälkeen taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin elämänkertateos.

Historiansa aikana moneen otteeseen tuhon ja hävityksen kohteena ollut Porvoo on säilyttänyt edelleen omaleimaisen ilmeensä. Suurista tehdaslaitoksista huolimatta uusi ja vanha Porvoo ovat aina sopineet hyvin yhteen.

Teksti: Teuvo Niiranen

Kommentit