Hyppää pääsisältöön

Suomen eliittisotilaista tulee bisnesmiehiä

Charly Salonius-Pasternak
Tutkija Charly Salonius-Pasternak, Ulkopoliittinen instituutti Charly Salonius-Pasternak Kuva: Yle, Mot charly salonius-pasternak

Maailmalla viime vuosina yleistynyt yksityinen turvapalvelubisnes on rantautunut myös Suomeen. Suomessa toimii ainakin kuusi yksityistä sotilas- ja turva-alan yritystä.

Maailman kriisipesäkkeissä toimii jopa satoja tuhansia turvapalveluyritysten työntekijöitä erilaisissa huolto-, vartioimis- ja turvatehtävissä. Näin arvioivat kansainvälistä turvabisnestä tuntevat suomalaisasiantuntijat MOT -ohjelmalle. Heidän mukaansa Irakin ja Afganistanin sodat ovat synnyttäneet turvallisuuden yksityistämisaallon.

”Ilman yksityisiä sotilas- ja turvapalveluyrityksiä yksikään länsimainen armeija ei pystyisi toteuttamaan sille annettuja tehtäviä, eikä yksikään laajempi rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatio toteutuisi”, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo.

Heti, jos puhutaan voiman tai väkivallan käytöstä, pitää olla erittäin hyvät syyt, että edes harkitaan sotilaallisten tehtävien siirtämistä valtiolta yksityiselle.

Lapin yliopistoon aiheesta väitöskirjaa tekevä tutkija Mirva Salminen on samoilla linjoilla: sotilas- ja turvafirmojen yhteiskunnallinen vaikutusvalta on lisääntynyt, ja nykyajan valtiot pitävät alan yksityisiä toimijoita välttämättömänä voimavarana.

”Joissakin tilanteissa on valtioiden etujen mukaista, että pystytään sotilaallisesti toimimaan alueilla, jonne poliittisista tai moraalisista syistä ei haluta omia asevoimia lähettää. Yleensä tämä toiminta on sen luonteista, että se halutaan pitää julkisuudelta piilossa”, Salminen sanoo.

”Suomessa on perinteisesti ajateltu, ette tämä muutos ei koske meitä. Mutta kyllä sama trendi näkyy myös meillä, joskin erittäin pienimuotoisena vielä toistaiseksi”, Salminen sanoo.

Suomessa yksityistä sotilas- ja turva-alaa pyörittävät lähinnä entiset erikoisjoukkojen ammattisotilaat. Heille yrittäjyys tarjoaa väylän hyödyntää ammatissa hankittua osaamista aktiivipalveluksen jälkeen.

Asevoimien tehtävien ulkoistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että valtio ostaa palvelua kattaakseen tehtäviä, joiden suorittamisesta se on aiemmin ollut itse vastuussa. Ulkoistamista perustellaan toiminnan tehostamisella, taloudellisilla säästöillä ja palvelujen paremmalla laadulla.

Charly Salonius-Pasternak
Tutkija Charly Salonius-Pasternak, Ulkopoliittinen instituutti Charly Salonius-Pasternak Kuva: Yle, Mot charly salonius-pasternak
Kun sotilaallisia palveluja tarjoava teollisuus kasvaa, valtion asema sotilaallisen voiman ainoana yleisesti hyväksyttynä käyttäjänä on uhattuna.

”Lähtökohtaisesti kaikki sotilaalliset tehtävät kuuluvat oman käsitykseni mukaan vain ja ainoastaan valtiolle. Heti, jos puhutaan voiman tai väkivallan käytöstä, pitää olla erittäin hyvät syyt, että edes harkitaan sen siirtämistä yksityiselle. Ehdottomasti se ei saa tapahtua jonkinlaisen yksityistämisideologian perusteella”, tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo.

MOT: Suomalainen sotilasbisnes
Ma 31.3. klo 20, Yle TV1

Kommentit