Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

Kuva: Ekkaphan Phantana-angkul Shutterstock auton avain

Henkilöauton iso moottorivaurio kirpaisee kukkaroa pahasti. Kaikki korjauskulut eivät kuitenkaan mene välttämättä omistajan piikkiin, jos auto on huollettu asianmukaisesti eikä ajokilometrejä ole mahdottoman paljon.

Vaikka kone posahtaisi suhteellisen uudessa autossa, hyvitysten saaminen ei ole automaatio.

Ison koneremontin maksajaksi huudellaan usein maahantuojaa. Maahantuojalla ei ole kuitenkaan vastuuta etuajassa iskeneestä konetuhosta, jos takuuaika on ohi eikä auto ole enää ensimmäisellä omistajalla.

Auton myyjän puoleen voi kääntyä virhevastuun nojalla, jos tuntuu siltä, että autossa ilmennyt vika ei missään tapauksessa ole normaali esimerkiksi ajokilometrit huomioiden. Virhevastuu on olemassa, vaikka takuu olisi ohi.

Liikkeestä ostettuun autoon sovelletaan kuluttajansuojalakia.

Myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista, jos auto hajoaa etujassa.

Kuluttajansuojalain mukaan käytetyssä autossa voidaan katsoa olevan virhe esimerkiksi silloin, jos käytetty auto on huonommassa kunnossa kuin on perusteltua syytä olettaa auton hinta ja muut seikat huomioiden.

Kuluttajariitalautakunnan linjana on ollut, että auton moottorin pitää lähtökohtaisesti kestää koko auton elinkaaren ajan. Jos moottori ei kestä, myyjältä voi vaatia kuluttajansuojalain nojalla korjauskulujen hyvitystä. Tyypillistä on, että myyjä ei joudu virhetilanteessa maksamaan korjausta kokonaan, jos auto tulee parempaan kuntoon kuin ennen vahinkoa.

Myyjälle ei tietenkään lankea maksajan roolia, jos auto hajoaa siksi, että ostaja on laiminlyönyt huollot. Eikä myyjä lähtökohtaisesti vastaa sellaisista vioista, jotka ovat normaaleja auton ikä ja ajetut kilometrit huomioiden.

Yksityiselläkin myyjällä iso vastuu

Myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista, jos autosta hajoaa kaupan jälkeen moottori tai muu komponentti etujassa. Yksityisen myyjän vastuu käytetyn auton virheistä ei kovin paljon poikkea autoliikkeen vastuusta.

Kahden yksityishenkilön väliseen autokauppaan sovelletaan kauppalakia, kertoo Kauppaoikeuden yliopistonlehtori Klaus Viitanen.

Jos käytetyssä autossa on kauppalain tarkoittama virhe, ostaja voi vaatia myyjältä esimerkiksi hinnan alennusta. Myyjä ei ole kuitenkaan mikään maksuautomaatti.

Se, onko ilmennyt vika kauppalain mukaan korvattava virhe, riippuu monesta tekijästä.

Kauppalainkin mukaan on mahdollista, että myyjä velvoitetaan virhevastuun nojalla korvaamaan vain osa korjauskuluista, jos auton arvo nousee korjauksessa. Näin voi käydä, jos käytetyn moottorin tilalle asennetaan uusi tai vähemmän ajettu mylly.

Lain mukaan ostajalla on myösvelvollisuus tarkastaa tavara etukäteen. Myöhemmin ei voi vedota sellaiseen seikkaan, joka olisi pitänyt havaita ennakkotarkastuksessa.

Merkittävin ero ostajan kannalta yksityisen myyjän ja autoliikkeen välillä on riitojen ratkaisussa. Jos ostaa auton kaupasta, kiistat voi viedä Kuluttajariitalautakunnan maksuttomaan käsittelyyn. Vaikka Kuluttajariitalautakunnan ratkaisusuositukset eivät sido myyjää, yleensä niitä noudatetaan.

Jos kiistaa käydään yksityishenkilöltä ostetusta autosta, riita pitää viedä suoraan käräjille, mikä voi tulla häviävälle osapuolelle kalliiksi.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.