Hyppää pääsisältöön

Älä kato ittees, kato taivasta

Kari Hotakainen
Kari Hotakainen Kuva: Laura Malmivaara kari hotakainen

Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Omakohtaiseen auto-onnettomuuteen liittyvän kirjan näytelmäversio tuottaa Hotakaisen mukaan hänelle tiettyjä vaikeuksia. Onneksi onnettomuudesta tulee näytelmän ensi-illan aikaan jo kuluneeksi kolme vuotta, mutta hän arvelee, että tietyissä kohtauksissa hänen on vaikea pitää itseään siitä irti.

Kirjassa kerrotut julkisen talouden leikkaukset voivat Hotakaisen mukaan olla ainakin tietyn ajan superajankohtaisia. Romaanin näytelmäksi muovaaminen on Hotakaiselle hyvin jännittävää. Sen pääosien esittäjät eivät ole vielä tiedossa. Hotakainen toivoo, että kirjan alkusanat - älä kato ittees, kato taivasta - säilyisivät näytelmän alkusanoina. Ne ovat kirjailijan mukaan alkaneet elää jo omaa elämäänsä.

Luonnon laki -romaani tuntui lukemisen jälkeen kuin valmiilta siirrettäväksi teatterin lavalle. Vihjasinkin asiasta heti Kom-teatterin johtajalle Pekka Milonoffille. Hän kuitenkin sanojensa mukaan myöhästyi, koska Helsingin kaupunginteatteri oli jo ehtinyt tehdä sopimuksen Hotakaisen kanssa. Luonnon laki kertoo auto-onnettomuudessa loukkaantuneen päähenkilön, maalämpöyrittäjä Rautalan toipumisesta sairaalahuoneessa. Rajatussa tilassa tapahtuva draama on oivallinen toteuttaa teatterissa. Kirjassa päähenkilö käy kuitenkin myös melkoista päänsisäistä pohdintaa omasta itsestään, läheisistä suhteistaan ja ennen kaikkea julkisen sairaanhoidon alasajosta. Tämän saaminen hyvällä tavalla esiin näytelmässä voi olla haastavaa. Näytelmä valmistuu syksyllä ja on ensi-illassa ensi talvena v. 2015 esityskaudella.

Areena: Aamun kirja: Kari Hotakainen: Luonnon laki 05.09.2013


Riittävätkö rahat hyvinvointivaltiossa, Kari Hotakainen kysyy uusimmassa kirjassaan Luonnon laki. Seppo Puttonen ja Nadja Nowak haastattelivat Hotakaista tämän uuden kirjan tiimoilta.

Yle Uutiset 05.03.2012: Kirjailija Kari Hotakainen joutui teholle Rengon kuolonkolarista »
Elävä arkisto: Kari Hotakainen »

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri