Hyppää pääsisältöön

Peltsi pilkkii haavi auki ynnä muita tarinoita

Haavi auki-ryhmä ja Mikko Peltola Haukkalammella Nuuksiossa
Haavi auki-ryhmä ja Mikko Peltola Haukkalammella Nuuksiossa Haavi auki-ryhmä ja Mikko Peltola Haukkalammella Nuuksiossa Kuva: yle/Seppo Samuli pilkkiminen

Yhteistä ohjelmaa tehdään yhdessä

Mikko "Peltsi" Peltola vetää Erätulilla-ohjelmaa omalla helposti lähestyttävällä tyylillään. Ohjelman tekoon osallistuu myös pieni ja melko vakituinen joukko itsenäisten tuotantoyhtiöiden ihmisiä, jotka esiintyvät, kuvaavat ja leikkaavat juttunsa itse. Katsojille tutuiksi ovat tulleet Lapin punaposkiset lumimiehet Timo ja Miika (AV-Lappi), lumisten vuorten pöllyttäjät, vapaalaskijat Sami Sarsama ja Ape Majava kavereineen sekä hervottoman huumorintajuiset "Haavi auki" kaupunkilaiskalastajat (Catch a fish productions). Peltsi tapasi heidät kaikki vuorollansa ja talvisissa kuvauksissa pilkkiminen ja laskettelu nivoutuvat luontevasti yhteen.

A-luokan kalareissuja

Jan Schulte-Tigges, Haavi auki
Jan Schulte-Tigges, Haavi auki Jan Schulte-Tigges, Haavi auki Kuva: yle/Seppo Samuli miehistönkuljetusvaunu
jan schulte-tigges, tomi jalkanen, tommi taponen
Jan Schulte-Tigges, Tomi Jalkanen, Tommi Taponen jan schulte-tigges, tomi jalkanen, tommi taponen Kuva: Seppo Samuli haavi auki

Banjo soi miehistönkuljetusvaunun takapenkillä, kun Tomi, Tommi, Jan ja kuvaaja-Seppo suuntasivat kesäiselle kalareissulleen Lappiin. Siitä se alkoi pari kolme vuotta sitten - Haavi auki. Intoa kalastukseen oli enemmän kuin taitoa ja yhdessäolo saalista tärkeämpää.
- Sählääminen on meidän porukalle luonnollista. Sen ei silti tarvitse olla este kalareissuun lähtemiseen. Ei ole niin haitaksi, vaikka ei osaakaan. Kalastus on niin paljon muutakin kuin teknistä suoritusta, analysoi Tomi Jalkanen.
- Ei semmonen reissu piirry kovalevyn muistiin, kun kaikki menee nappiin, komppaa Jan Schulte-Tigges.

Lapin reissua seurasi seuraavana vuonna oppikoulu fongaukseen, kalalajien bongauskalastukseen. Viime kesänä otettiin jälleen uusi suunta, kun kaverukset lähtivät Veikko Huovisen innoittamina Konsta Pylkkäsen jalanjäljille, Lentuan vanhoille tukinuittoreiteille melomaan ja kalastelemaan. Materiaalista editoidaan tunnelmallinen puolen tunnin ohjelma, joka nähdään Erätulilla syksyllä 2014. Kesäkalastus on siis tuttua, joskaan ei aina täydellisesti hallinnassa. Pääsääntöisesti kalaonni on suosinut eniten Tomia. Suunnilleen samoilla linjoilla lähdettiin myös Peltsin kanssa pilkille.

Pilkkikisassa määrä korvaa laadun

Tomi Jalkanen, Jan Schulte-Tigges, Mikko Peltola ja Tommi Taponen
Tomi Jalkanen, Jan Schulte-Tigges, Mikko Peltola ja Tommi Taponen Tomi Jalkanen, Jan Schulte-Tigges, Mikko Peltola ja Tommi Taponen Kuva: yle/Seppo Samuli pilkkiminen

- Tiesin epämääräisesti etukäteen, että lähtisimme lauantaina pilkkimään ja lupasin olla aamusella valmiudessa, kertoo Tommi Taponen. Jan soitti heti aamuseiskan jälkeen ja käski pihalle. Ennakko-odotusteni vastaisesti ulkona odotti karaoketaksia muistuttava minibussi, Peltsi-Peltola puikoissaan. Teeveestä tutun panssariajoneuvomme miehekkyystasoon ei siis tällä erää päästy. Leikkisä linja jatkui jahka pääsimme perille Nuuksion Haukkalammelle. Peltsi oli varannut meille ehdat Angry Birds-pilkit eli ajatuksena oli huijata paikallista kalastoa punaisen linnun näköisellä pilkillä. Kuten arvata saattaa, emme saaneet juuri mitään. Poikkeuksena Tomi, joka onnistui neljän tunnin kökkimisen jälkeen kiskomaan omalla pilkillään ylös pikkiriikkisen kalanpoikasen. Aktiivisen pilkkipäivän lopputuloksena oli siis noin 30-grammainen ahven, jolle laskimme ajoneuvo-, väline-, muona- yms. kulunkien jälkeen kilohinnaksi reilut 15 000 euroa. Mutta eipä tässä mitään ammattikalastajia ollakaan. Peltsiin oli myös mukava tutustua. Vallan mukava kaveri, vaikka ei kalaa saanutkaan, Tommi kehuu.
Miten Peltsi ui haaviin eli löytyikö miesten kesken yhteinen sävel ja miten kukki huumorinkukka Haukkalammen jäällä, nähdään Erätulilla torstaina 3. huhtikuuta klo 19.30.

1000 kilometriä pohjoiseen

Omaan lähiluontoonsa, Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Keimiöjärvelle Peltsin vie AV-Lapin kaksikko, Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä. Heille läntinen Lappi on lapsuuden hiekkalaatikko - tunturit, järvet, revontulet ja tähtitaivaat tärkeä osa identiteettiä, vapaa-aikaa ja nykyään myös työtä. Yhteinen media-alan yritys tuottaa valokuvia ja videoita. Inserttejä Erätulille on tullut tehtyä vuodesta 2011. Tänä keväänä nähdään myös ensimmäinen puolituntinen ohjelma Islannin armoilla. Lue lisää ->

Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä pilkillä
Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä pilkillä Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä pilkillä Kuva: Yle/Juha Korhonen pilkkiminen
Mikko Peltola, Miika Sirkiä, Timo Veijalainen
Mikko Peltola, Miika Sirkiä, Timo Veijalainen Mikko Peltola, Miika Sirkiä, Timo Veijalainen Kuva: Yle/Juha Korhonen hiihtäminen

Lapin kaste

Peltsi tapasi pojat helmikuisena päivänä Pallaksella. Silloin etelässä oli jo lumetonta ja sateista. Timolla ja Miikalla oli luonnollisesti kotirintamaetu, kun he lähtivät johdattamaan Peltsiä ja Juhaa (kuvaaja) tunturiin. Sää oli harvinaisen lauhaa sielläkin. Kuin näpäytyksenä etelän miesten pilkkiharjoituksille, Miika veteli ahvenia Keimiöjärven jäälle jo ennen kuin Peltola oli ehtinyt saada edes toukkaa koukkuun.
- Miikan kanssa on ikävä pilkkiä. Se saa aina kaikki kalat, Timo paljastaa. Peltsin on helppoa olla samaa mieltä.
Keimiöjärven jää soveltui myös erinomaisesti leikkimielisiin olympialaisiin, jonka yhtenä lajina nähdään mm. sohjokauhan heitto. Yöpaikkaa lähdettiin hakemaan tunturista.
- Kova tuuli kuitenkin esti tunturissa yöpymisen. Nukuttiin sitten alempana lumihangessa, luontoäidin lumipatjalla, Timo kertoo.
Tunnelmat Pallakselta nähtävissä Erätulilla 17. huhtikuuta 2014.

"Hiihtopummikoulu" Peltsille

Hiihtotreenit tunturin laelle ja sieltä alas tulivat Peltsille kuin tilauksesta, sillä seuraavaksi jatkettiin kuvauksia astetta kovemmassa porukassa. Ainakin mitä tulee vapaalaskuun. Arto "Ape" Majava (Rovaniemi) ja Sami Sarsama (Tampere) ovat olleet monessa mukana ja tunnettuja kavereita suomalaisten vapaalaskijoiden pienissä piireissä. Vaikka iso osa elämästä onkin pyhitetty skimbaamiselle, töitäkin on rahan eteen tehtävä. Harrastus on myös synnyttänyt uusia hommia, mm. Apelle lumiturvallisuuskoulutuksia ja tv-töitä.

Sami Sarsama, Mikko Peltola, Juha Korhonen, Arto Majava
Sami Sarsama, Mikko Peltola, Juha Korhonen, Arto Majava Sami Sarsama, Mikko Peltola, Juha Korhonen, Arto Majava Kuva: yle/Arto Majava vapaalasku

- Peltsillä oli loistoasenne ja kemiat meidän välillä toimi. Ulkoilmaihmisillä harvoin tökkii yhdessä. Aluksi keli vähän haastoi, mutta Ape hoiti suunnittelun hyvin. Mentiin Lommoltunturille ja päästiin käymään huipulla. Hauskaa oli myös laskiessa. Uskon, että Peltsi sai touhusta aika hyvän käsityksen. Ja suksi kääntyi mallikkaasti. Kuvaaja Juha Korhonen oli myös loistavasti mukana. Luurit päässä, kamera kaulalla ja pätkäsuksilla painoi meneen. Loistavaa. Oli ihan sketsin aineksia välillä ilmassa. Positiivisesti ajatellen. Kuvaajan laskusuoritukset oli sen verran huikeita välillä, listaa Sami onnistuneen kuvauspäivän saldoa. Kooste sumuisilta tuntureilta nähdään Erätulilla vappupäivänä 1.5.14. Samassa lähetyksessä mukana myös juttu Kanadan Kalliovuorilta, missä Sami ja Ape kumppaneineen kävivät helmikuussa.

Lasketellen maailmalle

Sami, Apelle ja muulle porukalle matkapäiviä ulkomaille kertyy vuoden aikana jonkunkin verran. Tänä vuonna on ehditty jo Japaniin ja Kanadaan. Tulossa ovat vielä reissut ainakin Chileen ja Huippuvuorille, missä laskettelu yhdistetään purjehtimiseen.
Lajissa viehättää luonto, onnistumiset, hyvät käännökset, fyysisyys ja tietysti ystävät. Laji on myös täysipainoista retkeilyä, kun vuorille kiivetään omin jaloin ja yövytään teltoissa tai majoissa usein yllättävissäkin olosuhteissa.
- Kyllähän hyvä reissu suunnitteluineen, toteutuksineen ja jälkispekulointineen antaa aikalailla kokonaisvaltaisen elämyksen ja vastapainoa arjelle. Se on yksinkertaisesti koukuttavaa, selittää Sami.
Lue lisää täältä->