Hyppää pääsisältöön

Perustaisinko puutarhan eli tarhaisinko puita?

Perustaisinko puutarhan -filmit vuodelta 1955 opastavat puuntaimien valintaan ja istuttamiseen jopa räjäytysten avulla. Kukkapenkkejä tai siistittyjä nurmikenttiä ei näissä ohjelmissa nähdä, vaan puutarhan perustaminen hehtaarien alueelle on raskasta työtä. Onnellisuutta on kuitenkin luvassa kiinalaisen sananlaskun sanoin.

"Jos etsit hetken onnea, löydät sen ehkä tilapäistä unohdusta suovin keinoin. Mutta jos pyrit pysyvään onneen — ryhdy puutarhuriksi!" Näillä kiinalaisen ajatelman sanoilla alkaa ensimmäinen Lii-Filmin Perustaisinko puutarhan -ohjelma. Samaan aikaan selostuksen kanssa filmin kuvissa leikataan lumisessa maisemassa jaloversoja omenapuista.

Puutarhan kerrotaan tarjoavan sopivia lisäansioita maaseudulla maanviljelijöille ja kaupunkilaisille kesähuviloilla tai siirtolayhdyskunnissa. Filmissä seurataan erään tarmokkaan, mutta turhia hätäilemättömän isännän puuhia puutarhan perustamisessa. Isäntä oli jo perehtynyt alan ammattikirjallisuuteen ja eräänä helmikuisena päivänä hän matkasi suurtaimistolle. Ystävällinen taimiston puutarhuri jakoi tietouttaan mm. jaloversojen leikkaamisesta emopuista ja puiden suojaamiselta jyrsijöiltä.

Koitti sitten sekin päivä, jolloin filmillä seurattu isäntä kutsui asiantuntijan antamaan arvionsa puutarhaksi suunnitellun alueen sopivuudesta tarkoitukseen. Ympärillä olivat hyvät tuulensuojametsät ja maa tuntui riittävän keveältä jalkojen alla, joten ojitus olisi helppoa järjestää. Palstalta otetaan maanäytteitä viljavuustutkimuksiin ja mitataan maaperän happamuutta ph-mittarilla.

Talvella otetut jaloversot oli pantu säilöön jääkellariin lumella sekoitettuun sahanjauhoon ja kevään koittaessa ne oli aika hakea talvisäilöstä runkoihin ymppäystä varten. Filmillä opastetaan hakaoksastukseksi kutsuttua ymppäysmenetelmää.

Toisessa Perustaisinko puutarhan –filmissä puutarhan perustamista suunnitteleva isäntä vierailee taimistolla syksyllä ja seuraa taimien ylösnostamista. Isäntä aikoi perustaa puutarhansa vasta seuraavana keväänä, mutta moni muu halusi istuttaa taimensa jo syksyllä, joten suurtaimistolta lähti traktorikuormittain taimipaketteja puutarhureille toimitettaviksi.

Seuraavana keväänä saapuu sitten uuden puutarhurin oma taimilähetys. Isäntä ei aiokaan istuttaa aivan muutamaa omenapuuta, vaan tavoitteena on saada puutarhasta täysi toimeentulo. Istutustalkoissa auttavat ystävät ja kylänmiehet.

Istutuskuoppien teko ei ole aivan yksinkertaista, jos ne tehdään kunnolla. Isännällä on kuitenkin onni lukea ystäväpiiriinsä myös räjähdysaineiden tuntija. Räjäyttämällä saadaan aikaan sopivia kuoppia ja räjähdys möyhentää mukavasti pohjamaatakin. Nyt istutuskuopan viimeistely on helppoa ja päästään viimein varsinaiseen istutustyöhönkin.

Monen monituiset huolellisuutta vaativat hoitotyöt odottavat vielä puutarhuri-isäntää. ”Istutustöiden jälkeen hänellä on kuitenkin jo täysi oikeus uneksia siitä keväästä, jolloin oman tarhan puut kukkivat luvaten satoa sijoitusten ja uurastusten palkaksi.”