Hyppää pääsisältöön

Philip Rothin nöyryytyksestä jumalten kostoon

Mies lukee Philip Rothin kirjaa
Mies lukee Philip Rothin kirjaa Kuva: Raili Tuikka kirjakerho

Philip Roth (s. 1933) on tunnetuimpia amerikkalaisia nykykirjailijoita. Hän on julkaissut yli kolmekymmentä teosta, joista on suomennettu kaksikymmentä. Roth on palkittu merkittävillä kirjallisuuspalkinnoilla, mutta yksi on jäänyt saavuttamatta. Hän on Nobel-palkintoveikkauksissa kestoehdokas.

Hän oli kadottanut taikansa. Sisäinen pakko oli rauennut tyhjiin.”

Näin alkaa Philip Rothin romaani Nöyryytys, joka kertoo kuuluisasta näyttelijästä Axlerista, joka menettää otteen työhönsä. Epätoivoinen mies hivelee jo asetta. Rakkaus pelastaa ja lopulta tuhoaa. Tarinassa teemaksi nousee itsemurha ja kysymyksesi kuka on nöyryytetty ja kuka nöyryyttäjä. Philip Rothilla on taito yllättää ja hämmentää lukija, joka joutuu kerta toisensa jälkeen pyörtämään päätelmänsä.

Amerikanjuutalainen Philip Roth korostaa olevansa amerikkalainen, ei juutalainen kirjailija. Hänen kirjoissaan juutalaisuus on kuitenkin vahvasti esillä. Nemesis-romaani sijoittuu Rothin lapsuuden juutalaisyhteisöön Newarkissa. Kaupungissa leviää sotakesänä 1944 polioepidemia, joka tappaa ja halvaannuttaa lapsia. Syyllisiä etsitään. Päähenkilö, leikkikentän ohjaaja Bucky Cantor sairastuu ja uskoo tartuttaneensa taudin myös lapsiin. Avulias Bucky uhriutuu ja näin hän hallitsee muita.

Kirjakerhon keskustelija kirjailija Petter Sairanen sanoo, että Bucky on narsisti. Toinen keskustelijoista, kustannustoimittaja Alice Martin ja ohjelman toimittaja kiistävät, mutta mitä tarkemmin tekstiä lukee, sitä vakuuttuneemmaksi tulee, että nöyryys onkin vain kuorrutus.

Roth on ilmoittanut lopettavansa kirjoittamisen. Jos ura päättyy Nemesis-romaaniin, se päättyy kirjaan, jonka nimi tarkoittaa rikosta seuraavaa rangaistusta – kreikkalaisittain jumalten kostoon.

Kirjakerhossa puhutaan Rothin kahdesta tuoreimmasta suomennoksesta eli kirjoista Nöyryytys ja Nemesis. Radio 1 klo 17.20.

Anna-Liisa Haavikko

Sarja: Kirjakerho
Kirjakerho Facebookissa
Kirjakalenteri

Kommentit
  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kirjat