Hyppää pääsisältöön

Hayley Wickenheiser teki jääkiekkohistoriaa Suomessa

Kanadalainen jääkiekkoilija Hayley Wickenheiser pelasi vuonna 2003 miesten jääkiekon Suomi-sarjassa Kirkkonummen Salamoiden riveissä. Wickenheiserin esiintyminen toi Suomen kolmanneksi korkeimmalle jääkiekkosarjalle roimasti näkyvyyttä. Wickenheiser pääsi itsekin maalien makuun ja Salamat nousi kauden päätteeksi sarjaporrasta ylemmäs.

Tietolaatikko

Hayley Wickenheiser (s.1978) pelasi kaudella 2008-09 Ruotsissa miesten kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Eskilstuna Lindenin riveissä 21 ottelua.
Wickenheiser on ollut voittamassa naisten jääkiekon olympiakultaa neljästi (2002, -06, -10 ja -14) sekä kertaalleen olympiahopeaa (1998). Jääkiekon maailmanmestaruuksia Wickenheiser on ollut voittamassa kaikkiaan 7 kertaa. Wickenheiser on edustanut Kanadaa myös kesäolympialaisissa naisten softball-joukkueen jäsenenä.
Markus Autero ohjasi Wickenheiserin kevään 2003 kokemuksista Suomessa dokumenttielokuvan One of the guys - Hayley Wickenheiser.

Maailman kaikkien aikojen parhaaksi naisjääkiekkoilijaksi tituleerattu Wickenheiser kertoi haluavansa pelata miesten sarjassa kehittyäkseen itse jääkiekkoilijana. Suomeen hän saapui koska eurooppalaisten sarjojen pelityylit olivat nopeudeltaan ja fyysisyydeltään lähempänä naisten sarjojen tasoa.

Hyökkääjänä pelannut Wickenheiser avasi pistetilinsä heti avausottelussaan syöttämällä Salamoiden ensimmäisen maalin. Debyyttiotteluun mahtui myös kauneusvirhe, kun hänen mailastaan syntyi lisäksi yksi oma maali.

Täyden katsomon kerännyttä ottelua seurattiin suurella mielenkiinnolla myös Kanadassa, jonne ottelu televisioitiin suorana lähetyksenä. Koskaan aiemmin ei naispelaaja ollut pelannut ammattilaisena miesten edustussarjassa.

Kirkkonummen Salamat sijoittui kauden päätteeksi Suomi-sarjassa toiseksi ja nousi karsinnoista sarjaporrasta ylemmäs Mestikseen. Syksyllä Wickenheiser ei enää mahtunut pelaavaan kokoonpanoon ja hän pelasi viimeisen ottelunsa Salamoiden riveissä marraskuussa 2003.

Wickenheiser pelasi Suomessa kaikkiaan 23 ottelua, joissa hän kirjasi kaksi maalia ja kymmenen maalisyöttöä. Lisäksi hänen aloitusprosenttinsa oli Suomi-sarjan paras.

Urheiluruutujen englanninkielisistä haastatteluista puuttuu tekstitykset. Artikkelin ensimmäisestä videoklipistä on leikattu kuvainserttejä tekijänoikeudellisista syistä.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit