Hyppää pääsisältöön

Suomessa useita sotilaiden turvayrityksiä

Timo Junttila
Puolustusministeriön suunnittelupäällikkö, lippuamiraali Timo Junttila Timo Junttila Kuva: Yle, Mot timo junttila

Irakin ja Afganistanin sodat ovat synnyttäneet maailmalla turvallisuuden yksityistämisen aallon. Entisiä ammattisotilaita käyttäviä yrityksiä toimii myös Suomessa.

MOT-ohjelman tekemän selvityksen mukaan Suomesta käsin ulkomailla operoi tällä hetkellä ainakin kuusi sotilas- ja turvapalvelualan yritystä. Alan laajuudesta on hankala saada kokonaiskuvaa, koska firmat välttelevät julkisuutta. Ilmiö on kuitenkin ollut Suomessa jo jonkin aikaa, mutta siitä ei ole juuri tiedetty.

”Suomessa on perinteisesti ajateltu, että muutos ei koske meitä. Tämä sama trendi näkyy myös meillä, joskin erittäin pienimuotoisena vielä toistaiseksi", sanoo Lapin yliopistoon väitöskirjaa kansainvälisestä turvabisneksestä tekevä Mirva Salminen.

Alan yritysten toiminta pitää sisällään mm. riskienhallinnan konsultaatiota, henkilösuojausta, tukikohtien vartiointia ja merikuljetusten aseellista turvaamista. Toimintaa pyörittävät lähinnä entiset erikoisjoukkojen ammattisotilaat. Jotkut yksityisten turvafirmojen palveluksessa työskentelevät ovat samaan aikaan myös Suomen puolustusvoimien palkkalistoilla.

Missään tapauksessa sellaisia sivutoimilupia ei voida myöntää, jotka ovat ristiriidassa puolustusvoimille tehtävän työn kanssa

”On annettu mahdollisuus tehdä oman viran ulkopuolella asioita. Tätä kyllä säädellään ja harkitaan. Missään tapauksessa sellaisia sivutoimilupia ei voida myöntää, jotka ovat ristiriidassa tämän puolustusvoimille tehtävän työn kanssa”, sanoo puolustusministeriön suunnittelupäällikkö, lippuamiraali Timo Junttila.

Yrittäjiksi ryhtyneet entiset eliittisotilaat ovat joko Utissa koulutettuja laskuvarjojääkäreitä tai Upinniemestä valmistuneita taistelusukeltajia. Erikoisjoukkojen sotilaat rekrytoidaan Suomessa viideksi vuodeksi kerrallaan, ja työsopimus uusitaan enimmillään kaksi kertaa. Siten moni erikoisjoukoissa koulutettu voi jo 35-vuotiaana havaita olevansa vailla koulutusta vastaavaa työtä. Turvayritykset tarjoavat väylän hyödyntää ammatissa hankittua osaamista aktiivipalveluksen jälkeen.

Auvo Niiniketo
Auvo Niiniketo Auvo Niiniketo Kuva: Yle, Mot auvo niiniketo
Sotilastaustan lisäksi alan suomalaisia toimijoita yhdistää kiinnostus kamppailulajeihin. Lähes jokaisella on jonkinlainen side itsepuolustuslajien pioneeriin Auvo Niiniketoon. Niiniketo oli 1990-luvulla Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen ensimmäisten joukossa perustamassa yksityisiä turvapalveluyrityksiä Venäjälle ja Viroon. Kouluttajana toimivasta Niinikedosta on tullut suomalaisen turvabisneksen konkari. Sotilaat ja ex-sotilaat ovat tutustuneet Niinikedon treenisalilla, ja sieltä on verkostoituneina lähdetty toteuttamaan uusia bisnesideoita.

MOT: Suomalainen sotilasbisnes
TV 1 maanantai 31.3. klo 20