Hyppää pääsisältöön

Ultraääni vahvisti nailoneita ja paransi viinin laatua

Suomalainen televisiotekniikka harppasi miltei uskomattoman askeleen, kun Yleisradio päätti alkaa soveltaa ultraäänitekniikkaa ohjelmatuotannossaan. Historiallinen koelähetys tapahtui 1.4.1965.

Ultraäänen ohella vastaanottimien kautta välitettiin myös ultrasäteilyä, jota katsojat voivat käyttää monellakin tavalla hyödykseen. Säteily oli voimakkainta aivan tv:n vieressä.

Ultrasäteily mm. teki nailonsukista kestävämpiä, mikäli katsoja käänteli niihin verhottuja sääriään hitaasti vastaanottimen edessä. Jo parin minuutin käsittely vahvisti sukkia sataprosenttisesti.

Ultraääniaallot paransivat alkoholin aromia, ja katsojat saattoivat nyt saada viinipulloilleen muutamassa minuutissa lisää vuosikertoja. Ultraääni myös hävitti kodeista syöpäläiset. Säteilyn vaikutusta voi kokeilla oheisen videoklipin avulla.

Ultraääniaallot olivat tieteen viimeisin löytö. Ihmiskorville ne olivat liian korkeita, mutta monet eläimet reagoivat niihin ja käyttivät niitä hyväkseen.

Ihmisten maailmassa ultraääntä käytettiin mm. kaikuluotaimissa, eräiden emulsioiden valmistuksessa, alkoholiteollisuudessa, metalliteollisuudessa metallien sisäisten virheiden havainnointiin. Niitä hyödynnettiin myös timanttiporauksen voimanlähteenä ja sairaaloissa lämpöhoitoon.

Mikro-organismeja tuhoavan vaikutuksensa ansiosta ultraääni korvaisi pian jopa jääkaapit. Ultraäänikaapissa ruoka säilyisi pilaantumatta käytännössä loputtomiin. Tarpeeksi korkealle sijoitetulla lähettimellä voitaisiin huolehtia isonkin alueen elintarvikkeiden säilytyksestä.

Lukuisista hyödyllisistä ominaisuuksista huolimatta ultraääni ei kuitenkaan vakiinnuttanut asemaansa televisiotoiminnassa. Osasyynä saattoi olla se, että vuoden 1965 koelähetys oli Yleisradion aprillipila.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto